Спи ли врагът във вашето легло? Осъзнайте го навреме!

Мисия Пловдив

25-11-2013, 13:37

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Днес стартира световната кампания „16 дни активност срещу насилието, основано на пола”

От днес стартира световната кампания „16 дни активност срещу насилието, основано на пола”. Над 800 брошури с информация за видовете насилието ще раздават на Главната в Пловдив от днес до петък след 15.30 часа. Листовките разкриват белезите, по които жените могат да разпознаят насилника и на кои телефони ще получат не само правна, но и психологична помощ. Много често жертвите дори не осъзнават, че живеят с насилник и че те и децата им са в опасност.

Освен брошурите пловдивчани ще получат и бели лентички, символ на подкрепата към жените и момичетата, които се борят с този феномен.

Кампанията „16 дни активност срещу насилието, основано на пола” стартира три дни преди инициативата „Да поговорим открито за насилието срещу жените и момичетата” и ще продължи до 10 декември – Денят за правата на човека. Организатори са Зонта клуб – Пловдив и Фондация „Джендър алтернативи”  Топ юристи, психолози, социални работници и студенти ще участват в откритата дискусия по темата този четвърък от 15 до 17 часа в зала „Компас” на ПУ „Паисий Хилендарски (намира се на партера в Ректората на ул. „Цар Асен” 24).

За борбата на жертвите и как се достига до изход от опасните взаимоотношения ще разкрият д-р Иван Ранчев - съдия в Апелативен съд – Пловдив, Анна Викова – прокурор в Районна прокуратура – Пловдив, Андриан Пчеларов - ОД на МВР – Пловдив, Гергана Тошкова - юрисконсулт на Отдел "Закрила на детето" към ДСП – Пловдив, Таня Георгиева - Директор на Областен съвет на БЧК – Пловдив, адв. Милена Кадиева - Управител на Фондация "Джендър алтернативи", Яница Стоилова - психолог към фондацията.

Дни след миналогодишното издание на кампанията, жертви на домашно насилие са се осмелили да потърсят помощ. Организаторите на инициативата  предоставят безплатни правни консултации, трудово посредничество и подават ръка не само на пострадалите от насилие, а и на извършителите.