Вики Радева изпревари европейска шампионка за Купа България

Спорт

25-11-2013, 14:00

Снимка:

Plovdivutre.bg (архив)

Автор:

Димитър Иванов

Всичко от Автора

Пловдивската шахматистка завърши първа при дамите с 5,5 точки от 7 възможни

Пловдивчанката Виктория Радева се представи отлично на завършилия в Благоевград открит шахматен турнир Купа България „Васил Сотиров“ за момичета, момчета, юноши, девойки от 8 до 20 години. Възпитаничката на СОУ „Никола Вапцаров” зае първото място сред всички представителки на нежния пол, въпреки че в надпреварата участваха и доста по-големи от нея каки.

12-годишината Вики завърши с 5,5 точки от 7 възможни. Единствената загуба пловдивският талант претърпя от победителя в турнира Владимир Петров от София.

Участието й в Благоевград бе част от подготовката за Световното първенство в Ал Аин (ОАЕ) от 17 до 29 декември.

Най-интересното от турнира Купа България бе, че Вики успя да изпревари европейската шампионка от Прага миналата година - Анастасия Аврамиду. Гъркинята влезе в групата на девойките до 16 години, но завърши с актив от 5 точки.

В благоевградската зала „22 септември“ се игра в 7 кръга по Швейцарска система с контрола за игра 60 минути за състезател за цялата партия. Всичките 98 участници играха в един общ турнир. Освен главното класиране беше направено допълнително класиране за момчета и момичета до 8, 10, 12, 14 години, юноши и девойки до 16, 18 и 20 години, което е в системата за точкуване на БФШ.

Победител в турнира стана Владимир Петров от „Столичен шахматен център“ София с 6 точки от 7 възможни. Той стартира в първите 5 кръга с пълен точков актив, а в шестия и седмия завърши наравно.

Втори в главното класиране, но първи в групата на момчетата до 14 години, е победителят от завършилата скоро в Пловдив купа „Тримонциум“ - Тодор Георгиев от ШК „Асеновец-2006“ (Асеновград). Той също завърши без загуба, едното реми е в последния кръг срещу победителя.