Най-честите здравословни проблеми по празниците

Животът

25-11-2013, 15:29

Снимка:

интернет

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

… и как да се справите с тях?

Наред с цялото щастие, което носят празниците, Коледа и Нова година могат да имат и негативен ефект върху тялото и психиката ви. Кои са най-честите здравословни проблеми по празниците и как да се справите с тях?

Депресия и стрес

За някои декември е най-щастливият и весел месец, а за други това е времето на стреса, депресията и умората. Цялата тази еуфория, умуване за кого и какви подаръци да вземете, безбожното харчене, след което оставате с жълти стотинки в джоба, приготовленията за празника, пътуванията за някои хора не се асоциират с почивка, а напротив – прекомерно натоварване психически и физически.

Празничната депресия е породена от факта, че е краят на годината, че обикновено човек си прави равносметка – чувства неудовлетворение от изминалата година или носталгия по всички хубави моменти от нея.

Безсъние

Депресията и стресът често пък водят до безсъние, както и обратното. Стига се до един порочен кръг, от който е важно да излезете възможно най-бързо. Лягайте си навреме и всеки път по едно и също време, дайте си почивка от технологиите (без компютри, телевизия, безкрайни разговори по телефона), пийте билков чай за добър сън.

Препиване и преяждане

По време на празничните дни хората се отпускат и си казват „Какво пък, сега му е времето да се веселя!“ и се стига до ядене и пиене като за последно. Това необичайно и изненадващо натоварване на организма често е причина за стомашно-чревни проблеми (най-често с жлъчката, черния дроб, панкреаса), както и сърдечно-съдови (случаите на стенокардия, инфаркт и инсулт зачестяват по време на празници именно заради претоварването на организма, както и заради студеното време, което води до стесняване на кръвоносните съдове, а оттам до високо кръвно налягане), безсъние, отпадналост, махмурлук, напълняване.

А рискът от здравословни проблеми драстично нараства, ако сте постили 40 дена и веднага след това преминете на обилно хранене на празничната трапеза. Това представлява огромен стрес за организма и може да доведе до стомашни болки и хипертонична криза.

Травми

Отделенията по травматология не са пълни само от пациенти с натъртвания, навяхвания и счупвания в резултата от падане заради заледяване, но и с хора, пострадали от фойерверки и пиратки, най-вече след новогодишната нощ.