Първата Коледа на твоето бебе

Животът

26-11-2013, 07:45

Снимка:

интернет

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Не просто бебета, а Коледни бебета! (ГАЛЕРИЯ)

Виж какво трябва да направиш задължително и какво да си спестиш

Знаем, че бебето е най-хубавият подарък, който си получавала. Сега ти предстои сериозна задача – да направиш първия му празник наистина неповторим. Ясно е, че твоето бебче няма да запомни първата си Коледа, но по-важното е, че за теб най-хубавия празник ще остане завинаги незабравим. А след време малкото ти съкровище ще се радва на семейните снимки и разкази. Затова - захващай се за работа! Но първо – виж нашите предложения какво да направиш задължително и какво да си спестиш.

Изготви план за действие

Правила си го и преди. Откакто си с любимия мъж, ти се е налагало да правиш графици с кого и как да прекарате празниците, нали? А сега, когато вече сте семейство, ще трябва да решиш как да „разделиш“ времето и коледните празници между роднините (разбирай нетърпеливите да се порадват на внучето  баби и дядовци. Тактично обсъдете с тях къде ще е коледната вечеря – – нали не искаш да има обидени?

Време за добри дела

Преди празниците отдели един ден, за да разчистиш вещите, които вече няма да са ти нужни за бебето (малки дрешки, ненужни подарени предмети и т.н. Дай ги на бременна приятелка/съседка или на социален дом за деца. Освен че ще зарадваш някого, печелиш свободно пространство, в което да прибереш новите придобивки на малкото ти съкровище (не забравяй, че всичките ти приятели и роднини ще искат да му подарят нещо за първата му Коледа).

Списък с „желанията на бебето“

Можеш да избегнеш повтарящи се или ненужни вещи, като направиш списък с подходящите подаръци за малкото. Дай го на всички баби, дядовци, лели и чичовци, както и на всичките ти приятелки, които те попитат какво да подарят. Не забравяй да го актуализираш (спрямо размерите и килограмите на бебето). Нали не искаш да се окажеш за люлка за градината, която до лятото ще е неизползваема, защото малкото я е надраснало?

Свободен режим

Толкова много са хората, с които би искала да се видиш по празниците и да им покажеш малкото, но не прави твърди уговорки с никого. Нали знаеш, че не може да контролираш режима на бебчо, особено в началото? Кога ще му се доспи, кога е огладнее... Твърде е вероятно точно когато бързаш, защото имаш среща с приятелка, твоето бонбонче да реши че сега му е времето за смяна на пеленката. Затова приготви се, че първите семейни празници ще гравитират най-вече около бебешкия режим на хранене, спане и будуване.

Заобиколи се с най-близките си

Използвай хубавите семейни традиции и бъди с най-близките си хора. Всички ще се радват на малчо, а ти ще може да използваш времето, докато някой друг гушка дребосъчето ти, да направиш малко снимки за спомен с роднини и приятели, или да свършиш нещо важно (не пропускай да поглезиш и самата себе си).

Бебешки празничен график

Най-ценният подарък, който може да дадете на бебчо, е... време и внимание. Отдели един от празничните дни и го посвети изцяло на семейни занимания, като N1 ще е естествено бебчо. Например, сутринта е време за забава с коледни песнички (поиграйте с бебето, докато слушате нашето CD – подарък „Моето дете пее зимни песнички“. Следва време за дрямка, а след това – разходка. Обядвайте, докато малкото спи си починете, а после тримата просто се гушнете в леглото и си „поговорете“ – малкото обожава да чува гласовете на родителите си. А ако му доскучае може да се редувате кой ще танцува с него.

Снимка с Дядо Коледа

Не пропускай да снимаш мъника, сгушен в ръцете на добрия старец. Като порасне ще се смее, а ще е толкова хубаво в семейния албум да събереш цяла поредица от различните години.

Чети на малкото коледни книжки

Прибери познатите, скъсани или нахапани книжки. Купи една нова – нека е луксозна и красива, която ще четете край елхата всеки декември оттук нататък. Сгушени на топло хапвайте коледни бисквитки и се забавлявайте. Разбира се , най-подходящи са всички коледни и зимни приказки или историята за Рождество Христово.

Специален подарък

Поговори със съпруга си и измислете специален подарък за първата Коледа на вашето мъниче. Нека е нещо, което то би оценило като възрастен и може би по-късно би подарило на своето дете (например златна гривна). Ако решите, че не е уместно, може просто да гравирате специална чаша за спомен или нещо друго, което ще ви напомня за този мил ден.

Организирай бебешко парти

Покани други бебета и техните родители на гости. Позволете на дечицата да се опознаят едно друго. Дайте им да си играят с гирлянди и им сложете весели коледни шапки – камерата ти записва, нали? Човечето ти ще порасне толкова бързо, че няма да ти се вярва, че е било бебенце. А тези запечатани моменти ще останат завинаги.

С обич за бебчо

Това е първият празник на твоето детенце. Помогни му да го изживее с всяко сетиво – нека докосне и помирише елхата, нека се порадва на звъна на камбанките и светлинките. И ако е достатъчно голямо – нека да опита от всичко на коледната трапеза. На него ще му харесат всички нови изживявания, а ти ще се забавляваш още повече, когато го наблюдаваш как трупа опит.