Депутатите с 1688 отсъствия за половин година

Най-доброто от печата

26-11-2013, 05:58

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-много пъти от работа са "избягали" депутатите от ГЕРБ

Депутатите са натрупали 1688 отсъствия от работа без основателна причина. Това става ясно от списъците с неизвинени неявявания в пленарната зала за периода от май до октомври т.г., публикувани в сайта на парламента.
Най-много пъти от работа са "избягали" депутатите от ГЕРБ. Народните представители от опозицията имат 1497 неизвинени отсъствия за малко повече от половин година. Причината - групата на ГЕРБ бойкотира работата на Народното събрание след началото на протестите срещу кабинета "Орешарски". Справката показва, че бившите управляващи са пропуснали 14 пленарни заседания. Заради това за юни и юли трябва да са получили само 1/3 от основната депутатска заплата, или по 732 лв. месечно. Изчисленията сочат, че икономиите на парламента само от неизплатени възнаграждения на ГЕРБ възлизат на 284 000 лв.
Втори по отсъствия са националистите, които също отказваха да идват на работа покрай летните протести. Според справките хората на Волен Сидеров имат 107 отсъствия.
Депутати от БСП са липсвали от залата общо 30 пъти без причина, а партньорите им от ДПС имат 54 отсъствия.
От ноември санкциите за пропуснати заседания станаха по-солени. Освен че няма да вземат 2/3 от заплатата си при три последователни отсъствия, депутатите ще остават и без част от т.нар. представителни пари. Ако народен представител си тръгне от работа и това провали кворума, няма да получава и дневна надница.