Правим трети мост с Румъния

Най-доброто от печата

26-11-2013, 06:03

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Правителствата на България, Румъния и Сърбия заседават у нас през февруари

Мост между Силистра и Калъраш договарят правителствата на България и Румъния. Това съобщиха за "Стандарт" източници от Министерски съвет след срещата на премиера Пламен Орешарски с румънския му колега Виктор Понта. Съоръжението на река Дунав ще бъде изградено на принципа на публично-частното партньорство. По неофициална информация румънска компания е изявила интерес да инвестира в моста, свързващ Силистра с Калъраш. До Коледа между двата града ще бъде пуснат и ферибот. Линията ще бъде отдадена на български концесионер, потвърди за "Стандарт" депутатът от Силистра Антон Кутев. Премиерите на двете страни обсъдиха и двустранните отношения между България и Румъния, както и важността на започващия в във вторник  китайски форум  в Букурещ.

 

Пламен Орешарски събира двама премиери у нас през февруари, научи "Стандарт". В началото на идната година правителствата на България и Румъния ще заседават съвместно, като домакин на срещата ще бъде София. Премиерът Пламен Орешарски обаче ще покани на заседанието и сръбския си колета Ивица Дачич. Така представители на трите правителства ще обсъдят най-важните проекти за регионите, стана ясно след срещата на българския премиер с румънския му колега ВИктор Понта в Букурещ вчера. Министър-председателят е на работно посещение в Румъния, където ще участва и във форума "Централна и Източна Европа и Китай". Първата среща на икономическата дискусия бе през април м.г. във Варшава. Там китайската страна обяви мерки за развитие на сътрудничеството със страните от региона, както и отпускането на специална кредитна линия от 10 млрд. долара. Става дума за съвместни проекти в областта на инфраструктурата, високите и екологично чистите технологии, създаване на инвестиционен фонд, насърчаване на китайските предприятия да създават икономически и технологични зони.
При посещението си в Румъния премиерът Орешарски е придружаван от министрите на земеделието и храните Димитър Герков и на регионалното развитие Десислава Терзиева. В делегацията са и заместник-министрите на икономиката и енергетиката Анна Янева и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев. 
Над 21 фирми от България са изявили желание да участват в петте панела на бизнес дискусиите. На 29 ноември зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев ще бъде в румънската столица заедно с 26 родни производители на храни и напитки, съобщиха от посолството ни в Букурещ. Това е вторият по рода си форум в рамките на тази година, а интересът от румънска страна е огромен.
По-рано вчера премиерът Орешарски се срещна и с Валериу Згоня, председател на камарата на депутатите в румънския парламент.