Мощни апетити към земята на разрушения к-с "Златна перла"

Всяка седмица в Дирекцията на ПП "Странджа" идват предложения за инвестиционни намерения

Инвестиционният натиск, демографския срив и стопанисването на горите и ловните арендатори сред основните проблеми на най-голямата защитена територия у нас ПП "Странджа". Това каза при представянето на извършените дейности по проект Be-Natur - „По-добро управление и опазване в зоните от мрежата Натура 2000 директорът на парка Стефан Златарев, предава радио "Фокус ".

След спирането на строителството и разрушаването на комплекса Златна перла към тази територия аптетитите не стихват и почти всека седмица в дирекцията на парка идват предложения за инвестиционни намерения. Директорът обясни, че не винаги правят становище относно бъдещо строителство, а само когато то бъде поискано от тях. Желание за строителство има най-вече към Черноморска Странджа.

Статутът на парка посволява строителство, но само ако то отговаря на определени условия друг проблем е е демографската катастрофа. По думите на Златарев се наблюдава едно тотоално обезлюдяване, която влияе и на биологичното разнообразие. Друг проблем се явява стопанисването на горите, които съставляват 80% от площта на парак "Основният крепител на биологичното разнообразие са вековните гори, към които именнот има най-голямо желание за иззисичане заради по-добрите им качества. Липсата на план за управленире не помага в тази насока", каза още Златарев. Част от територията в парка е дадена под аренда за ловуване и тук се получава конфликт с туристите, е друг проблем пред дирекцията.
В проекта на ПП "Странджа" участват общо 14 партньора от 7 държави: Унгария, Австрия, Италия, Румъния, България, Гърция и Сърбия. Водещият партньор е от Унгария. Общо целите на проекта в България са свързани с дългосрочното опазване на богатото биологично разнообразие на Странджа планина, включително прилежащите 10% от българското Черноморското крайбрежие. Финансирането е 134хил евро, те са били с 20% повече но са били намалени.

Ръководителят на проекта Иван Камбуров акза, че в рамките на проекта са изготвени планове за опазване на блатни костенурки крайбрежни щъркели и дюни.
В рамките на проекта са ивършени 15 посещенмия на места и ферми с устойчиво развитие. Камбуров посочи че няма интерес към развитие на земеделие в територии част от зони Натура 2000, а субсидиите съврзани пряко към опазването на Натура 2000 зони са усвоени на 4%. Учениците, към които е насочен проекта са се запознали с устойчивото земеделие, как да компостират, да месят хляб, какво е зелено сирене и как да багрят вълна с растителни бои.