Oткриват юбилейна изложба на Борис Денев

Стара Загора Лайф

26-11-2013, 13:50

Снимка:

Художествена галерия Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Художествена галерия Стара Загора е домакин на юбилейната изложба „Борис Денев /1883-1969/“.

Посветена е на 130-годишнината от рождението на художника и е четвъртата изложба, с която Съюзът на българските художници и Фондация „Поддържане на изкуството в България“ отбелязват този юбилей.
В експозицията са включени 52 живописни произведения, притежание на СБХ, част от голямото дарение от стотици негови творби, което дъщеря му Славка Денева завещава на СБХ през 1983г. Прибавени са и платна, притежание на ХГ Стара Загора. Изложбата се придружава от каталог, който СБХ издаде през 2013г. Тя обхваща живописни произведения от всички периоди в творчеството на Борис Денев.

Куратор на експозицията и съставител на каталога е изкуствоведът Весела Христова – Радоева. Борис Денев представя първата си самостоятелна изложба в София през 1909г. През 1910г. постъпва в Мюнхенската художествена академия, която посещава с прекъсване /военен художник в Балканската война/ до началото на 1914г. От 1914 до 1925г. е щатен художник към Щаба на Българската армия, рисувайки композиции с военна тематика. През 1919г. е сред основателите на Дружество „Родно изкуство”. Следващите пет десетилетия посвещава основно на живописта, утвърждавайки се като един от най-големите майстори на пейзажа в българското изкуство. Известен е с уменията си в областта на портрета, на фигуралната композиция с исторически, библейски и военни сюжети, на рисунката, обхващаща всички жанрове, на илюстрацията и т.н.
Откриването на изложбата е днес от 18.00ч. в ХГ Стара Загора.