Срещи в четвъртък - РИМ

Стара Загора Лайф

26-11-2013, 13:55

Снимка:

РИМ Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

На 28 ноември 2013 г. темата на срещата ще бъде: „Градски костюми от края на 19-ти и началото на 20-ти век в Битоля, Македония".

Всеки последен четвъртък от месеца от 17,30 часа в лекционната зала на Регионален исторически музей – Стара Загора очаквайте информация за нови книги, интересни научни открития, археологически проучвания и находки, дискусии по теми, които са предмет на проучване, както от музейни специалисти, така и от любители на историята.
На 28 ноември 2013 г.предстои лекция на тема:„Градски костюми от края на 19-ти и началото на 20-ти век в Битоля, Македония"
Лектор: Наде Геневска Брачич - Народен музей и галерия в Битоля, МакедонияНаде Геневска Брачич е етнолог и уредник в Народен музей и галерия в град Битоля, Македония. Интересите й са в областта на текстила, конкретно традиционните народни носии и градски костюми и занаятчийството.

Колекцията от градски костюми като изложба е представена в Македония, Франция и Полша. В България е гостувала в София, Русе и Пловдив.
Г-жа Брачич ще сподели и свои впечатления от археологическите останки от древното селище Хераклея Линкестис ("Градът на Херкулес в земята на риса"), основано от Филип Македонски на мястото на днешна Битоля през IV в.пр.Хр., значим фактор в района до началото на Средновековието със стратегическо местоположение на римския път Виа Игнатия.
Вход свободен!