С над 60 цъфтящи храста е обогатена колекцията на Ботаническата градина в Балчик

Направена е реконструкция на големия розариум

С над 60 цъфтящи храста е обогатена дендрологичната колекция на Ботаническата градина в Балчик. Това съобщи ръководителят на градината Ина Манчева, цитирана от радио „Фокус”. За пръв път догодина през пролетта се очаква да цъфнат японски вишни. Тогава ще се състои традиционният парад на лалетата. Почитателите на тези пролетни цветя ще бъдат зарадвани с 4 нови премиери на сортове. С нова концепция ще бъдат пролетните цветни килими. Топлото есенно време е благоприятствало типичните дейности за сезона в градината, като наторяване, зазимяване и засаждане на растения, посочи Ина Манчева.

Направена е реконструкция на големия розариум. Оформен е нов участък, където ще бъдат представени три сорта рози – миниатюрни, катерливи и щамбови. Прибрана в оранжерията е колекцията от едроразмерни кактуси, която в топлите месеци е представена на открито. Полагат се специални грижи за екзотични растения, типични за топлите географски пояси. Специални укрития от полиетилен и растителни материали се правят за храсти, като Фейхоа, Принсепия и Жилиезиева цезалпиния, за дървета, като Японска мушмула и Мелиа.

Приключва реконструкцията и автоматизацията на поливната система в Ботаническата градина, каза Ина Манчева. Новата система се посреща много добре от специалистите, защото дава възможност за прецизност при прилагането на дъждуване или капково напояване. Новата поливна система е изцяло съобразена с ландшафтните проекти на градината и ще улесни грижите на градинарите през следващия сезон. Интерес се очаква да предизвикат многогодишните тревисти растения иглики, котенца, пролетен гороцвет, аубриета и флокс.