Министерски съвет да даде парк "Росенец" на общината поиска ОбС

Съветниците приеха предложението с малко дебати

Лесопарк "Росенец" да стане собственост на община Бургас поискаха общинските съветници на предпоследното за 2013 г. заседание на местния парламент.

Местните депутати дадоха одобрение по докладна, входирана от администрацията. Предложението е община Бургас да поиска от Министерски съвет безвъзмездно да придобие правото на собственост или безвъзмездно да предостави правото на управление върху парка, който се поддържа от администрацията и се ползва за отдих.

Той е разположен на площ от 3 094 553 кв.метра. Искането е свързано най-вече липсата на възможности при сегашната собственост, районът да бъде развит с подходяща инфраструктура и да стане привлекателен за повече граждани.

Сред мотивите са и решаването на важен социален проблем и възможност в рамките на бюджета там да извършат лесоустройствени и паркоустройствени дейности за опазване на чистотата и поддържане на парка в добро екологично състояние.  

Срещу предложението обаче традиционно скочиха представителите на опозицията в общинския съвет от БСП и НФСБ.

Социалисите пожелаха към предложението да бъде представен и проект, включващ бъдещата визия на парка и въпросните възможности за развитието му.

От НФСБ пък изразиха съмнение, че имотът може да бъде предоставен в бъдеще на инвеститори и мястото да бъде застроено. Според опозицията държавата е подходящ стопанин на парка.