60 бежанци вече живеят в Съединение

Мисия Пловдив

26-11-2013, 16:04

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вълната предстои тепърва!

Мощна бежанска вълна в България прогнозираха от Сирийската общност в Пловдив. Официално в града бежанци няма, но няколко сирийски семейства, близо 60 души, са настанени в Съединение, съобщи лидерът на сирийската общност д-р Малек Насер.

Сирийците са настанени в своеобразно общежитие в региона на разноски на бизнесмен от арабски произход, поясни той.

Много внимателно трябва да се дава статут на "бежанец", посочи Насер. По думите му грешка е да се приемат други емигранти освен от Сирия, тъй като те практически не са бежанци от военен конфликт както сирийците.

Дори сред сирийците обаче се срещат некоректни, които спекулират с военната обстановка там, а всъщност само търсят улеснен достъп до Европа, предположи Малек Насер. Според него третата, най-опасна категория са престъпните елементи, каквито неизбежно присъстват вече на българска територия. Сред тях вероятно има и такива, които са извършвали военни престъпления, допусна той.

Д-р Насер увери, че той и другите сирийци от местната общност, които отдавна живеят в България и са напълно интегрирани в обществото ще следят много внимателно за изброените опасности и ще сигнализират службите, тъй като, по думите му, няма да допуснат компрометирането на и без това трудно изграденият им положителен имидж и авторитет през годините на живот в България.

За съжаление, след 3-4 месеца очаквам нова, по-мощна бежанска вълна към страната, прогнозира Малек Насер и подчерта, че в този смисъл бързото издигане на преградната стена по българската граница е полезна и необходима мярка.