Пловдивски кокони дефилират в Етнографския

Мисия Пловдив

27-11-2013, 08:09

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ще има приказно дефиле в Стария град

Музеят си партнира с Читалище „Възраждане” в реализацията на проекта „Пловдивска кокона 2019”, подкрепящ кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019

Дефиле под надслов „Пловдивската кокона – модна икона” ще събере ценителите на дамски аксесоари от Възраждането до 21 век в Етнографския музей. Музеят си партнира с Читалище „Възраждане” в реализацията на проекта Пловдивска кокона 2019”, подкрепящ кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019.

Дефилирайки с уникални рокли, костюми, пелерини – експонати на музея, 6 момичета от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства ще се превъплътят в изкусителни пловдивски кокони от Възраждането. Те ще представят колекция от шапки, шалове, ръкавици, чантички, ветрила, чадъри и други модни аксесоари, внос от Западна Европа от края на ХІХ и началото на ХХ век.

Във втората част на дефилето младите манекенки ще играят себе си, предрешени като днешни кокони смодерни реплики на аксесоари, сътворени чрез позабравеното древно приложно изкуство – плъстене. Те са с марката на майстор Пенка Ставрева и Ателие „Кокона 2019” , функционирало в рамките на същия проект.

Между двете части на дефилето пловдивските кокони ще се завъртят във вихъра на едноименния танц на Ансамбъл „Тракия”.

Изложбата на 2 декември, понеделник, от 17 часа в Читалище „Възраждане” ще постави естетска точка на проекта „Пловдивска кокона 2019”. 30-те дами, участвали в Ателие „Кокона 2019”, ще подредят нарисуваните” и „моделираните” – чрез мокро и сухо плъстене – свои творби, показани и в дефилето: брошки, гердани, чантички, шалове, пана, сувенири.