15 заявления за енергийна ефективност от Стара Загора

Променят условия по проекта

15 заявления за интерес и подкрепа по проект "Енергийно обновяване на българските домове" са подадени за Стара Загора към края на месец ноември. Това нарежда града на седмо място от общо 34 града в страната, пожелали помощ за обновяване на енергийната ефективност.

Общият брой на заявленията за финансова помощ и изпълнение на обновяване на енергийната ефективност е 33, а сключените споразумения за финансова помощ са 24, първите от които са за сгради в 9 града, сред които Стара Загора. Като цяло за страната са одобрени по проекта 198 сгради.

В Стара Загора бе първата сграда от Югоизточен район на планиране с подписано споразумение по проект „Енергийно обновяване на българските домове“. Тя се намира близо до парк „Аязмото” на ул.”Света Троица”№ 190.

От 28 ноември 2013 г. са изменени условията по проекта, като собствениците на стопански обекти вече ще получават безвъзмездна помощ в размер на 75% за обновяването на притежавания от тях дял от общите части и ще заплащат 100 % само от разходите за дограма в притежавания от тях самостоятелен обект. Също така е намален размера на първата вноска, която собствениците осигуряват след подписване на споразумение за финансова помощ – вместо досегашните 30 % вече ще осигуряват 15 % след подписване на споразумение, а остатъка след избора на изпълнител за строително-монтажните работи.