Гъбите имат изключителната способност да контролират времето

Животът

27-11-2013, 14:38

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Учени откриха неподозираните им способности

Гъбите имат изключителната способност да контролират времето, са установили учени. Оказва се, че чрез промяна на влажността на въздуха около тях те привличат ветрове, които духат на отдалечено разстояние, за да може по този начин да разпръснат спорите си.

Растенията използват различни методи, за да разпространят семената си, включително гравитацията, силово изтласкване, вятър, вода, както и животни. Отдавна се смяташе, че гъбите разпръскват спорите си по пасивен начин, освобождавайки спорите си във въздуха и разчитайки на въздушните течения да ги разпръснат, пише inews.bg.

Ново изследване обаче показва, че гъбите са в състояние да разпръскват спорите си върху много по-широка площ дори когато там няма и полъх на вятъра. Това ставало чрез създаване на свое собствено време.

Учените в САЩ са използвали техника за високоскоростно заснемане, както и математическо моделиране, за да покажат как гъбите шиитаке отделят водна пара, която охлажда въздуха около тях, като по този начин създават течения. Това от своя страна генерира миниатюрни ветрове, които повдигат спорите във въздуха.