Над 100 деца с гръбначни изкривявания тренират безплатно в ОДК

Спорт

28-11-2013, 06:21

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Безплатни прегледи за деца с гръбначни изкривявания

В часовете по лечебна физкултура се извършват упражнения за правилна стойка, походка и правилен стоеж

106 деца с гръбначни изкривявания посещават лечебната физкултура към Общинския детски комплекс в Бургас, съобщи пред радио „Фокус”  Йорданка Василева, рехабилитатор и преподавател по лечебна физкултура към комплекса.

Децата са от 6-годишна възраст до 12 клас. Гръбначните изкривявания проличават след 2 клас.В часовете по лечебна физкултура се извършват изправителни упражнения за правилна стойка и походка, за правилен стоеж. Василева обясни, че гръбначно изкривяване има, когато едното рамо на детето е по-високо от другото, когато корема е напред или лопатките са назад. За да се избегнат гръбначните изкривявания, се прави профилактика.

„Родителите водят децата в кабинета по лечебна физкултура и се назначава индивидуално лечение. Хубаво е родителите и учителите да показват на децата как да застават пред чина, да не са в легнало положение на едната страна, да не свиват единия крак, когато седят на стол”, каза още Василева. Тя добави, че в началото на учебната година се посещават бургаските училища за преглед на гръбначни изкривявания. Часовете по лечебна физкултура към ОДК- Бургас са безплатни през учебната година.

В летния период се заплаща минимална сума. Занятията се провеждат в сградата на ОДК-Бургас на ул. „Райна Княгиня”11 и са два пъти седмично по два учебни часа. 

40 деца пък са децата с наднормено тегло, които посещават занимания по лечебна физкултура, допълва Василева

В практиката си тя е наблюдавала най-много деца с наднормено тегло във възрастта между 4 до 6 клас. Надноменото тегло според нея се дължи преди всичко на неправилното хранене, консумацията на хамбургери и други нездравословни храни. Преподавателят по лечебна физкултура препоръчва на родителите да обръщат по-голямо внимание на храната, с която се хранят децата, тя да е богата на целулоза , както и да практикуват повече спорт.