Какво не пише в имотната декларация на Делян Пеевски

Най-доброто от печата

28-11-2013, 06:09

Снимка:

Юлия Лазарова

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разследване на антиправителствената информационна служба Noresharski извади 98 имота, пряко и косвено свързани с депутата от ДПС и майка му

Когато Делян Пеевски написа в писмото си до Конституционния съд "аз съм на 33 години и съм успял", това предизвика фурор по медиите и социалните мрежи. Тогава заваляха и сравнения с имотната му декларация. според която депутатът от ДПС притежава 52 хил. лева в банка, стар "Опел" и три имота - апартаменти в София на ул. Гладстон и ул. Бъкстон и къща в с. Иваняне. Това не съвпадна с дефиницията за "успели хора", която повечето коментатори посочиха.

Няколко месеца по-късно, сайтът noresharski.com доказва, че Пеевски вероятно е вложил доста повече скрит смисъл в изказването си. Днес в сайта излезеразследване на имотите на депутата от ДПС и майка му Ирена Кръстева, собственик на "Балканска медийна компания", чрез което тя е едноличен акционер в "Нова българска медийна група" - един от големите играчи на медийния пазар в България.

Според разследването, три компании пряко и косвено свързани със семейството, притежават общо 98 луксозни имота в София и страната. Сред имотите има къщи, парцели, апартаменти и бивша почивна станция в парк "Витоша". Най-впечатляващи са именно почивната станция, която е бивша собственост на Полиграфическия комбинат, частта от хотел "Берлин" в Бояна, луксозна вила с басейн в столичния квартал "Симеоново" и Капсъзовите къщи в село Ковачевица.

Някои от имотите са директно собственост на "Балканска медийна компания" на Ирена Кръстева. Други обаче са на две компании собственост - "Алфа медия груп" и "Диема холдинг груп", които са собственост на офшорни дружества. Според разследването на noresharski.com, директни връзки между тези компании и Пеевски не могат да бъдат открити, но три индиректни такива водят до семейството. "Алфа медиа груп" ООД е регистрирана през 2005г. от Ани Димитрова, бивш служител в Български спортен тотализатор по времето на Ирена Кръстева и нейно доверено лице (по настоящем директор на пресцентъра на МС). Управител на "Диема холдинг груп", която по настоящем притежава и другата фирма, е Асен Радулов. Радулов също е представян нееднократно като довереник на Кръстева, включително покрай придобиването на ТВ7.

По ирония на съдбата, през парламента съвсем скоро мина на първо четене законът за ограничаване на офшорките, в чието разработване активно участие има самият Делян Пеевски.