“Животът е безценен!”

Стара Загора Лайф

28-11-2013, 11:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Посланието на 2013 г. на Националната АНТИСПИН кампания е “Животът е безценен!”

През периода 25.11.–06.12.2013 г., училищата в област Стара Загора ще отбележат Световния ден за борба срещу СПИН –1 декември 2013 г. с подкрепата на РЗИ - Стара Загора. Дирекция «ПБПЗ» РЗИ–Стара Загора, ще се включи в по-голямата част от тях чрез участие и провеждане на обучения с акцент рисково сексуално поведение, предоставяне на здравно-образователни материали, картички,плакати, филми, презервативи. Предвижда се оформянето на изложби, провеждане на викторини, видеопокази в часовете на класния ръководител, обучения от медицински специалисти в училищата, анкети, оформяне на кътове, изнасяне на беседи, дискусии, радиопредавания на територията на учебни заведения, изготвяне на презентации от ученици, изготвяне и разпространение на символичния знак на кампанията – червена панделка, а учениците от с. Търничени – община Павел баня ще изработят „жива” панделка.
През м. ноември РЗИ – Стара Загора стартира провеждането на анкетно проучване „Какъв е рискът за мен” в училища на град Стара Загора и ДДЛРГ.

Традиционни концерти по повод 1 декември ще се състоят в гр. Стара Загора, в гр. Чирпан, гр. Раднево, като на тях ще се провеждат театрални представления, викторини, раздаване на презервативи, брошури, балони.
На 29.11.2013г. между 18.30 - 20.00 ч. – в изнесен КАБКИС 10-ще се проведе консултиране и изследване  за ХИВ с бързи тестове пред Младежкия дом гр.Ст.Загора преди театрална Анти - СПИН постановка на МОС, раздаване на ЗОМ и презервативи.
В неделя, на 1 декември 2013г. между 13.00 - 16.00 ч. отново в изнесен КАБКИС 10 ще се проведе консултиране и изследване  за ХИВ с бързи тестове пред стадион «Берое» гр. Ст.Загора, раздаване на ЗОМ и презервативи.
В същия ден в часовия диапазон 15.00 - 19.00 ч. – изнесен КАБКИС ще извърши консултиране и изследване  за ХИВ с бързи тестове в центъра на гр.Казанлък с МКК, раздаване на ЗОМ и презервативи.

Статистиката сочи, че България все още е страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация. Според данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2011 г. честотата на новите случаи с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5.7 случая на 100 000 население. За България честотата на новите случаи с ХИВ е 2.7 случая на 100 000.
Общият брой на официално регистрираните в Министерство на здравеопазването лица, живеещи с ХИВ/СПИН към 14 ноември 2013 г., е 1809 души.
Според пътя на предаване на инфекцията отново се наблюдават две особено уязвими групи – мъже, които имат сексуални контакти с други мъже – 38,5 % и инжекционно употребяващи наркотици – 15,6%. Данните показват, че намалява процентът на лицата, които се инфектират в групата на инжекционно употребяващите наркотици (за сравнение – те са представлявали 25,4% от всички новорегистрирани през 2012 г.) и значително се увеличава делът на лицата сред хомо- и бисексуалната общност.
Запазва се тенденция за концентриране на ХИВ-серопозитивни случаи основно в по-големите области на страната: София (67), Пловдив (26), Пазарджик (13), Варна (12), Благоевград (5), Добрич (5), Хасково (9), Бургас (6) и др.  Очертава се тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. Горната възрастова граница при мъжете е 73 години, а при жените е 59 години. България се намира на кръстопътя на два вида ХИВ епидемии. В Западна и Централна Европа приблизително 900 000 са лицата, живеещи с ХИВ, а в Източна Европа и Централна Азия те са приблизително 1,4 милиона. 
Епидемията в региона на Източна Европа и Централна Азия е най-бързо развиваща се, където новоинфектираните с ХИВ лица за 2011 г. са приблизително 140 000 лица, като най-голям дял от новите инфекции са сред хората, които венозно употребяват наркотици. В същото време, новоинфектираните с ХИВ лица в Централна и Западна Европа са 30 000 и епидемията е най-вече сред мъжете, които правят секс с мъже. Основният път на предаване на инфекцията в Централна и Западна Европа е при необезопасени сексуални контакти между мъже, докато в Източна Европа и Централна Азия е кръвният път чрез инжекционна употреба на наркотици.
Въпреки това България запазва ниското разпространение на ХИВ, наблюдаваното ежегодно, като броят на новите случаи с ХИВ нараства с умерени темпове. Епидемията в България е концентрирана главно в групите на инжекционно употребяващите наркотици и мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, като тенденцията е да нараства делът на втората група.