Работници чакат заплатите си година и половина

Мисия Добрич

28-11-2013, 14:42

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

От Инспекцията припомниха за допълнителното заплащане през празничните дни

Около 2 000 души в Добричка област са със забавени заплати и очакват те да бъдат разплатени от работодателите,  съобщи на пресконференция инж. Младен Мартинов, директор на Инспекция по труда.

Трудовите инспектори са констатирали случаи на неразплатени заплати в 18 предприятия в областта. Някъде забавянето е от 18 месеца. Общата сума на задълженията по това основание възлиза на 321 521 лв.

Забавяне на трудови възнаграждения е най-честото трудово-правно нарушение в областта. Секторите с най-многобройни такива нарушения са производство на облекло, търговия на едро и хотелиерство и ресторантьорство.

След намесата на инспектори по труда са разплатени забавени трудови възнаграждения в сектори, като производство на напитки, на текстилни и кожени изделия, хотели и ресторанти и охранителна дейност. От началото на годината трудовите инспектори в областта са извършили проверки в над 98% от предприятията, общият брой на направените инспекции е 1 271, само за месец ноември – 93, общо констатираните нарушения от януари до сега наброяват 4 830.

Най-често срещаните нарушения са забавяне на заплати, неотчитане и неизплащане на извънреден труд, неподаване в НАП на уведомления за сключени трудови договори,  ниско ниво на обученията и инструктажите за безопасност на труда, лоша поддръжка на земеделска и транспортна техника и др.

По повод предстоящите Коледни празници, инж. Мартинов отправи препоръка към работодателите да не се допускат нарушения по заплащането на извънредния труд, който трябва да се начислява през празничните дни.