С огнено шествие Бургас отбелязва световния ден за борба със СПИН

Мисия Бургас

29-11-2013, 06:09

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Флаш моб закрива Националната лятна АНТИСПИН кампания в Бургас

Виж пълната програма тук!

Младежко огнено шествие в подкрепа на борбата с ХИВ, запалване на традиционната огнена панделка, изработване на колажи, популяризиране на употребата на предпазни средства и мотивиране на гражданите и гостите на града да проверят актуалния си ХИВ статус – това са част от инициативите, обединени в кампанията „Животът е безценен!“. 

Проявата се организира по повод Международния ден за борба със СПИН, 1-ви декември.

АНТИСПИН кампанията се осъществява съвместно с РЗИ, Сдружение „Равновесие“, Сдружение „Доза обич“, Фондация „Областен ромски съюз“, „Каритас Бургас, Общински младежки клуб „J.J.Cool A“, Община Бургас“, БМЧК, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, МОЛ „ГАЛЕРИЯ“ – Бургас, бургаски училища, Местен координационен офис по СПИН, Местен обществен комитет по СПИН и Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” на Министерство на здравеопазването.

Виж пълната програма тук:

На 29.11.2013 год. (петък):

от 10:30 -13:30 часа

Доброволно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН с бързи тестове в мобилни медицински кабинети, разположени на възлови места в град Бургас – пред Часовника на Община Бургас; Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – пред ФОН и Ректорат и студентските общежития; Екипите в мобилните кабинети са представители на: РЗИ-Бургас, Сдружение „Доза обич“,Областен ромски съюз” и Сдружение „Каритас“.

Екипи от доброволци на Общински младежки клуб „J.J.Cool A”, Община Бургас, БМЧК, Фондация „Областен ромски съюз“, Сдружение „Доза обич“, Сдружение „Каритас“ и Сдружение „Равновесие“ ще раздават здравно-информационни материали с цел -популяризиране на употребата на предпазни средства и мотивиране на гражданите и гостите на града да проверят актуалния си ХИВ статус.

от 12:30ч до 13:30ч.

Паралелно ще се раздават здравно-информационни материали, предпазни средства и червени лентички от екипи обучители на връстници на техните съученици и учители по бургаските училища;

Ще се изработват и колажи от специално създадени училищни екипи. Колажите ще бъдат под мотото „Животът е безценен“ в контекста на ХИВ/СПИН;

На 01.12.2013 год. (неделя)

от 15:00 ч. до 17:00 ч.

- Раздаване в МОЛ „ГАЛЕРИЯ“ - Бургас на здравно-информационни материали, презервативи от екипи доброволци, обучители на връстници от Общински младежки клуб „J.J.Cool A“, Община Бургас и БМЧК.

Анкетиране на граждани, с цел – разбиране на нагласите им към хората, живеещи с ХИВ.

от 17:30 ч. до 18:30 ч.

Младежко огнено шествие в подкрепа на борбата с ХИВ и съпричастност към хората, живеещи с ХИВ и запалване на традиционната огнена панделка. (начален пункт –НХК и краен пункт – „Часовника“, пред сградата на Община Бургас)

На 01 декември (неделя) призоваваме всички в 21 часа да запалят свещ на прозореца на своя дом. Нека този акт е израз на съпричастност и солидарност към засегнатите от ХИВ/СПИН. Да се обединим и да станем част от световната съпричастност към скръбта на близките на засегнатите от ХИВ/СПИН! Да отправим послание до цялото общество за толерантност и уважение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН!