Бежанци се изтрепаха за нови къщи от българи

Животът

29-11-2013, 00:54

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

В Харманли се нанасят с бой, жените носят, мъжете се млатят

Имигрантите от палатките в Харманли стигнаха до бой при настаняването им под покрив. Днес първата група обитатели на брезентовите къщи в лагера се юрнаха досущ като при великото преселение на народите към полуготовите здания, пише haskovo.net, цитиран от Блиц. С пренасянето на ръчния багаж основно се заеха жените и децата, а на мъжете беше поверена по-тежката част -дюшеците и юрганите.


Като най-ценни вещи младите мъже понесоха на куп по няколко одеяла на главите си. Вътре работниците буквално омитаха прахоляка от огромното помещение на казармената сграда. Въпреки, че в средния корпус ремонта тече с пълна сила, хората временно ще бъдат приютени там. В 12-те помещения вече има монтирана алуминиева дограма на мястото на старите разкрибуцани дървении. При влизането на първата част от хората обаче се стигна до караница за местата. Влезлите малко по-късно, но по-напористи от имигрантите се опитаха да издърпат някои от тези, които вече се бяха добрали до стаите, и да заемат местата им. Претенциите обаче бяха бързо потушени от охраната на лагера. 

За да не се стига до нови неразбории отвън пред сградата започна изготвянето на списък за реда на влизане. От сегашното си местообитание след няколко дни всички ще бъдат прехвърлени в сградата на някогашния танковия батальон. Там реновирането е в по-напреднала фаза и сградата ще бъде издадена изцяло до 10 дни. Покривът й е подновен, има направена и топлоизлоция. Халетата са разделени на по-малки стаички, всяка със собствен прозорец. На пода на помещенията ще бъде положен и ламинат. Ремонтират се изцяло баните и санитарните помещения. Ще бъдат монтирани и конвекторни печки. Реновирането по избор на Агенцията по бежанците извършва кърджалийската фирма „Мерджан строй“. Близо 60 работника са на обекта от около две седмици, наета е допълнителна работна ръка и от Харманли. 

Строителите дори не ползват обедната си почивка, разбирайки, че хората трябва да влязат под покрив възможно най-бързо, обясни управителят на фирмата Юзджан Мехмед. „Вече най-после мога да се отпусна и да се усмихна при тази новина“, въздъхна ел. инженерът от Сирия Исмаил Анимед.При новината, че ще имат добри битови условия, въпреки малките площи на стаите хората останаха видимо доволни.Ремонт има в три сгради. Най-малката от тях ще е обособена за самотните майки с деца в лагера. На терен работи и екип на EVN за осигуряването на трафопост с по-голяма мощност от 600 kWh ще захранва с ток новите помещения. За хората настанени във фургоните обаче единственото спасение за топло са огньовете на открито. В пренасянето на дърва се включват дори и децата. Цялата свалена дървена дограма и дюшеметата от сградите в ремонт пък също са отишли за топлото. Настанените в лагера вече пазаруват и в магазина, който товори врати преди дни на самия вход на базата.Яйца, маргарин, хляб и домати са най-масово купуваните продукти. В центъра в Харманли има настанени около 1300 нелегални. Но всеки ден идват поне около 40 нови от центровете в Любимец и Елхово.