Обръчите пак се размечтаха

Най-доброто от печата

29-11-2013, 06:18

Снимка:

Лора Филева

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Идеята за нова държавна компания в строителството

Дни след като вицепремиерът Даниела Бобева обяви, че към момента държавата притежава като мажоритарен акционер 249 дружества, които се управляват лошо, министърът на неясното и до днес като цел ведомство за инвестиционно проектиране обяви поредното затрудняващо здравия разум намерение на това правителство: ново държавно строително предприятие.

Идеята била то да е "лицето на българските строителни компании при търгове в арабския свят" и така да се помогне на строителния бизнес "да се върне на чуждестранните пазари", тъй като "въпреки бума в строителството браншът през последните две десетилетия бил неглижиран, в резултат на което в момента е неконкурентоспособен".

Излишно е вече да се уточнява, че няма яснота нито как държавата ще "връща" частните фирми на чужди пазари, нито колко ще струва начинанието и откъде ще се осигури финансирането му.

Събрани накуп, изложените от министър Иван Данов "аргументи" провокират основателно двоумение в кой век и от какъв вид са икономическите отношения в България, но на второ замисляне разкриват нечия отново развихрила се фантазия.

Като при върнат с близо шест години назад часовник в паметта изникват нелепите (обективно не могат да бъдат други) мотиви, с които тройната коалиция лансира желанието си да създаде държавна компания, която да проектира, изгражда и управлява голф комплекси, за да стане България конкурентоспособна на този пазар.

Идеята тогава не проработи, защото кабинетът "Станишев", зад който с твърда ръка управляваше ДПС, междувременно навлезе в поредица от беди, завършили с блокиране на еврофондове и смазваща загуба на парламентарните избори.

Сега вероятно става въпрос за римейк с преработен сценарий с акцент върху арабския свят. А според специалисти още по-вероятно е прозиращото намерение за спорна държавна подкрепа да предизвика нова поредица неприятности.