За масов спорт в събота призовава "Active Hour"

Животът

29-11-2013, 11:34

Снимка:

activehour.bg

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Над 13 000 българи ще се включат в първото глобално събитие "Active Hour" за едночасов масов спорт в събота (30 ноемрви).

Сайтът на събитието призовава всеки от нас независимо от своята възраст и занимание, да се включи в предстоящата спортна инициатива тази събота, когато всеки може да спортува каквото и където пожелае.
Active Hour е уникална по рода си кауза, която има за цел да вдъхнови хората да живят активно и да подобрят живота си. На 30-ти ноември от 12:00 ч. България ще стане първата държава в света, провела активния час.  В рамките на този час всеки може да потича в парка, да поиграе любимия си спорт, да направи фитнес упражнения вкъщи или просто да се разходи. Най-важното е да активизира хората около себе си - приятелите, половинките, роднините, децата - и заедно да се раздвижат за 60 минути. Събитието няма определено място. Всеки сам може да избере как и с кого да спортува.
По данни на сайта на инициативата, България се нарежда на трето място в Европа по брой на деца в предучилищна възраст с наднормено тегло, като увеличението на затлъстелите деца от последното проучване през 2009 година е с цели 50%. Тревожните данни за населението се допълват от последния доклад на СЗО, според който 54% от българите над 20-годишна възраст са с наднормено тегло.
Едно от последните изследвания за връзката между физическата активност и здравето, проведено от британски учени, доказва, че 60 минути умерено до енергично физическо натоварване може да покачи оценките на децата с една единица. Това означава, че 1 час спорт на ден подобрява не само физическото здраве, но и успеха. Аctive Hour си поставя амбициозната задача да покаже, че 60 минути спорт на ден са достатъчни, за да променим настроението, теглото и самочувствието си!