Първият нов трамвай вече е в столицата, чакаме още 19

Тази нощ в София пристигна първият от общо 20 чисто нови трамваи

„Проектите за доставки на нови транспортни средства за София бяха започнати в средата на програмния период, въпреки това успяхме да се справим и вече имаме чисто нов трамвай.“, каза кмета Йорданка Фандъкова.

 Днес, кметът Фандъкова, заедно с зам.кмета по транспорт и транспортни комуникации Любомир Христов представиха първия от двайсетте чисто нови и модерни трамвайни мотриси, който от тази нощ е в депо „Красна поляна”.

Новата трамвайна мотриса притежава високотехнологично електронно табло, снабдено с видеонаблюдение, климатизация, както и с възможност за пълна достъпност на хора с увреждания.

 Новият трамвай е по договор на „Столичен електротранспорт” – ЕАД от 21.06.2013г. по проект „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на трамвайни мотриси”. Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.”.

 Първите четири от новите трамваи се предвижда да бъдат пуснати в движение в началото на януари, каза Евгени Ганчев, изпълнителен директор на „Столичен електротранспорт” ЕАД. Общата стойност по договора е 33 784 726.65 евро, а крайният срок, до които всички нови трамваи трябва да пристигнат в София е 31 май 2014г.