Видео на "Ранобудните": Пияни професори в СУ

Студентите изпратиха до медиите и нарочна декларация, озаглавена "Градусът на морала – Drink and Teach"

Клип, заснет от "Ранобудните студенти" и публикуван в сайта за видеообмен "Ютюб", показва двама известни преподаватели в Софийския университет в нелепа светлина - да пият алкохол в сградата на СУ в ранните зори на 27 ноември, видимо вече употребили много. Няколко часа по-късно започва учебният процес, пише  vesti.bg.

Студентите изпратиха до медиите и

нарочна декларация, озаглавена - "Градусът на морала – Drink and Teach",

в която обясняват какво се е случило във въпросната нощ.

Студентите обясняват, че са имали събрание в аулата на СУ, която е в режим на окупация. Събранието е продължило до късно през нощта. 

В Южното крило на Университета, където се помещава Историческият факултет, студентите се натъкнали на "импровизирано "матине", съсредоточено около персоните на двама изтъкнати професори".

Става дума за

проф. Драгомир Драганов и ръководителят на катедрата по археология проф. д-р Костадин Рабаджиев,

които са известни с критичното си отношение към окупацията на Университета. 

В показаните кадри проф. Драганов, бивш депутат от левицата и кандидат за кмет на София през 2007 г., издигнат от партия "Лидер", видимо се затруднява да пази равновесие, докато върви.

Миналата година професорът бе хванат да шофира с 1,56 промила алкохол в кръвта.  Тогава той се оправда за резултата от алкохолната проверка със спрей за гърло, който бил използвал. По думите му спреят имал подобен страничен ефект, за който той не знаел, и в този случай не бил употребявал алкохол. Няколко години по-рано обаче също е бил засичан да кара пил. 

"Последните (проф. Драганов и проф. Рабаджиев - б.ред.) грубо нарушаваха не само режима на окупацията и правилника на Алма Матер, но и всякакви етични норми, които представителите на академичната общност в частност и всеки един член на обществото въобще би следвало да спазват. 

С цигара в уста и пластмасова чаша, пълна с водка, в ръка те се позоваха на научния си авторитет като основание за поведението си", написаха студентите. 

Разговорите във видеото, публикувано от студентите, са

далеч от всякаква академичност и повече приличат на махленска кавга:

 

"Това е празненство за професорски титли, този режим, за който говорите, не обхваща подобни случаи", казва един от участниците в празненството, който след това предлага "да почерпи" студентите, а след като те отказват - да сложи край на "това матине".

Празненството обаче не свършва, участниците не напускат Университета, а се преместват от учебна зала в преподавателски кабинет. 

На забележката, че с поведението си не спазват заповедта на ректора, проф. Рабаджиев отговаря: "А знаете ли, че заповедта на ректора е да не се водят политически агитации в рамките на Университета? Цялата окупация е резултат на една политическа..."  

Професорът гони студентите с обяснението, че той ще прецени дали да напусне сградата. 

"Това ще го преценя аз, ако трябва ще обяснявам и на ректора какво съм направил тази вечер...  Напишете го и аз ще отида да обясня. Сега напуснете кабинета."  

"Един глупак да говори така на един професор"

се чува в клипа като забележка на репликата "Това е смехотворно", отправена към предложението студентите да почистят след празненството на професорите. 

"... Не считаме за етично и коректно да бъдем въвлечени в подобна жалка ситуация именно от преподаватели, които многократно публично са заявявали, че окупацията им пречи да провеждат учебния процес в сградата на Ректората и възпрепятства научната им дейност. 

В израз на тази позиция те са положили своите подписи в организираната срещу "Ранобудните" подписка, подкрепена и с порядъчен брой медийни изяви против окупацията. Многократно сме били несъстоятелно обвинявани в частни разговори и в публичното пространство, че се възползваме от академичната автономия, за да провеждаме политическа пропаганда. 

Но нашите обществени прокурори се възползваха от същата тази неприкосновеност на университетската територия, за да се доведат до състояние, в което отдавна биха били отведени в изтрезвителя от органите на реда, ако не бяха дебелите стени на Алма Матер", пишат още"Ранобудните" в обяснението на клипа си. 

"По повод инцидента с двамата преподаватели от Историческия факултет ректорското ръководство на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" заявява, че те вече са дали своите писмени обяснения. Днес деканското ръководство на Историческия факултет ще ги обсъди и ще направи своите предложения за наказания", съобщиха по-късно от СУ, като обаче подчертаха, че ректорското ръководство няма да прилага двоен стандарт към евентуални нарушения на преподаватели и студенти.

"Ректорското ръководство иска да изкаже съжаление, че

студенти, използвайки този инцидент, падат на нивото на тези, срещу които се борят. 

Няма да допуснем да ни поучават тези, които не само повече от месец съзнателно нарушават правилника на Университета, но и правата на мнозинството студенти и преподаватели, които не приемат тяхната акция", заяви ръководството на Университета.