Пловдив с 23 милиона по депозити

Мисия Пловдив

29-11-2013, 21:57

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Слаб интерес към обсъждането на бюджета

Община Пловдив разполага с 23 милиона лева по депозити. Това обяви кметът на града Иван Тотев по време на общественото обсъждане на проектобюджета за 2014-та година, което се проведе в късния петъчен следобед в заседателната зала на Общинския съвет. Според градоначалника, Пловдив е в добро финансово състояние. Като пример за това той посочи и факта, че две години поред община Пловдив увеличава кредитния си рейтинг.

При сравнително слаб интерес премина обсъждането на проектобюджета. Главният финансист на община Пловдив Наталия Делчева представи основните параметри, залегнали в него, след което кметът Тотев заедно със заместниците си Розалин Петков и Димитър Кацарски близо час отговаряха на въпросите на присъстващите. Градоначалникът заяви, че администрацията е изпълнила поставените пред себе си цели за 2013 година и сега се чувстват значително по-уверени в планирането на средствата за догодина. Тотев уточни, че обсъжданията продължават, като очаква бюджетът да бъде приет в окончателния си вид на първата или втората сесия след Нова година, което вероятно ще е около 21 януари.

На въпрос на общинския съветник от БСП Александър Константинов защо към бюджета няма разписана програма за управление на общинската собственост, заместник-кметът по общинска собственост Димитър Кацарски отговори, че се изчаква края на 2013-та, за да се види какво е окончателното изпълнение на тазгодишната. Той припомни, че тя е била за 4 милиона лева и въпреки трудното начало във втората половина на годината се е наваксало и в краяна сметка ще бъде изпълнена. „Същите приходи се предвиждат от управление на общинска собственост и за 2014 година“, обяви Кацарски.

Константинов попита и защо отсъства капиталова програма, както и какви пари ще влязат по европейски проекти. В отговор кметът Иван Тотев заяви, че Пловдив е сред първите в България по усвояемост на европейски средства, като подчерта, че не става въпрос само за инфраструктурни проекти, но и за такива в социалната сфера. „Това не са бюджетни проекти, по тях има договорено финансиране и затова не са в този проектобюджет“, обяви Иван Тотев. Той изрази увереност, че до април големият транспортен проект, който е за 46 милиона лева, ще бъде задвижен, реално е също започването и на големия воден проект, който пък е на стойност 142 милиона лева.

На въпрос на бившия заместник-кмет Георги Григоров защо сега капиталовата програма е за 10 милиона лева и дори не е разписана, а през 2008-ма е била 74 милиона, Тотев отговори, че в предишните години сме ставали свидетели на крещящо несъответствие между прогнози и реалности. „Никога Пловдив не е строил с 30 милиона лева собствени средства на година – какво остава за 74 милиона“, категоричен бе Тотев.

В обсъждането взе участие и икономистът от Индастри Уоч Георги Стоев. Според него бюджетът е добър, като единствено изрази леки резерви към това дали ще успее да стимулира развитието на бизнеса. В тази връзка той предложи намаляване на такса „Твърди битомви отпадъци“. В отговор кметът припомни, че вече веднъж е предприел тази стъпка през март като е намалил такса смет за бизнеса и я е вдигнал за физическите лица.Той още веднъж заяви, че таксата за депониране отново се е вдигнала и от 6 лева преди постепенно се евдигнала на 9, 12, 15 и сега е вече 22 лева. Въпреки това кметът обяви, че не възнамерява да се вдига такса ТБО за гражданите като увеличението ще се компенсира от икономии.

На обсъждането присъства и председателят на Регионалната лекарска колегия д-р Георги Кръстев, който повдигна въпроси относно здравната стратегия на община Пловдив. В тази връзка Тотев обяви, че администрацията остава сериозно ангажирана със здравеопазването. Той бе категоричен, че пари за трите общински болници отново са предвидени, като освен това се планира в онкодиспансера да се проектира ново крило с 3 милиона лева и лечебното заведение да се превърне в национален онкологичен център.

Според проектобюджета община Пловдив ще разполага с близо 190 милиона лева през следващата година. В разходната му част са предвидени 78 милиона за образование, 10 милиона за култура и близо 11 милиона за здравеопазване. За чистота са предвидени 25,3 милиона лева. Планираните местни приходи са около 96 милиона, като близо една трета от тях – 29 милиона ще постъпят от такса Твърди битови отпадъци, а от данък МПС – 13 милиона.