Нагли бракониери системно тормозят бургаски инспектори

С наближаването на Никулден набезите за незаконен улов стават все по-чести

Инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас са подложени на системен тормоз от страна на бракониери. С наближаването на Никулден набезите за незаконен улов стават все по-чести.  12 акта за незаконен улов само за този месец на язовир "Мандра". Водоемът край града е най-големият на територията на страната, но и най-трудно охраняваният.

"За последния месец са извадени някъде около 15 километра мрежи от този язовир. Като количество за един месец около 1100 килограма риба, която е дарена на социалния патронаж”, казва Владимир Каменов, в.и.д. директор на ИАРА-Бургас.

С незаконен улов там се препитават голяма част от ромите от бургаските квартали. Често се налага инспекторите да ползват полицейска охрана заради агресията на бракониерите, предаде бТВ. 

"Те са на тълпи и употребяват всякакви подръчни средства. Обикновено хвърлят камъни, преграждат пътя на колите", допълва Иван Иванов, гл. специалист в ИАРА-Бургас. Агенцията разполага с два катера в морето, които са базирани в Бургаското пристанище. От началото на юли до днес не са получили един литър гориво и не могат да осъществяват никакъв контрол в морето.

"Понеже бракониерите лесно научават и събират такава информация, вече са се развихрили в морето и нямаме представа докъде са стигнали техните набези”, коментира Пейчо Янакиев, капитан на катер. В бургаската агенция работят 13 инспектори за всички водоеми. А около Никулден бракониерските набези зачестяват.