Созопол удължава сезона с конгресен туризъм

В града няма никаква промишленост и единственото, от което може да се изхранват местите хора това е туризмът, коментира кметът

Кметът на Созопол Панайот Рейзи направи презентация на успешните туристически практики в общината с цел увеличаване на туристическия сезон по време на дискусия в Бургас.Туризмът отдавна не е само слънце и море.

Това с пълна сила важи през последните години за Созопол, а за града се заговори като един от успешните примери на културния, историческия, археологически и особено на поклонническия туризъм. За да е успешен бизнес туризма не бива да има разделение между държава и местна власт посочи кметът на Созопол.

„И общините и държавата сме едно цяло - ние работим в полза на хората и бизнеса. В Созопол остана едно единствено нещо и това е туризмът. В Созопол няма никаква промишленост и единственото, от което може да се изхранват местите хора това е туризмът. Понеже туризмът наречен „кюфте ,кебапче, слънце и плаж” е изразходен сегмент и точно за това започнахме да мислим как да удължим летния сезон, как да докараме още туристи и хора, които наистина да видят, че България не е само морето и плажа" каза Рейзи.

В началото е бил историческия туризъм и културния със събитията, фестивалите и концертите през цялото лято, които да радват туристите и да разнообразяват престоя им. Следват поклонническия туризъм с откритието на мощите на Йоан Кръстител и другите светини, които се съхраняват в созополските църкви, които привличат вярващите. В момента в общината се развива спортния, ловния туризъм , а напоследък амбициите са и към конгресния туризъм, така че легловата база, с която разполага градът да бъде заета още по-пълноценно, каза кметът на Созопол Панайот Рейзи. По думите му изключително важен е моментът с рекламата на стараната ни в чужбина. Това трябва да е държавна политика, тъй като в момента община Созопол участва в туристическите борси за своя сметка да популяризира местния туристически бизнес. Освен това и туристическия бизнес трябва коректно да отчита в общините туристическата такса, за да може тя отново да се реинвестира в подобряване на условията, каза кметът на Созопол. Друг изключително важен фактор за успешния туризъм е пътната инфраструктура и направеното през последните години е видимо като резултат с удължаването на сезона чрез уикенд почивките, посочи кметът Рейзи.

Необходими са още много неща да се направят и в Самият Созопол каза кметът. С разрастването на града и новите квартали вече възниква необходимост от транспорт особено през лятото. Нужна е болница или поликлиника , а не туристите да пътуват до Бургас. В момента един от големите проекти, които ще доведат до по качествена услуга и чисто море е изграждането на водния цикъл и пречиствателната станция на Созопол, каза още Рейзи. 

Източник: Агенция "Фокус"