Израелски фирми ще инвестират във водния сектор в България

Мисия Добрич

30-11-2013, 09:50

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Посланикът на Израел Шаул Камиса Раз посети ВиК Добрич

Израел е готова да предложи на България всякаква помощ като опит и технологии в областта на водоснабдяването, заяви пред журналисти в Добрич израелският посланик Шаул Камиса Раз.

Дипломатът посочи, че има фирми с голям опит във водния сектор и, по думите му, ако те имат конкретни интереси, ще дойдат в България.

Според израелския посланик, на ниво ресорни министри между двете страни вече се обсъждат възможностите за сътрудничество във водоснабдяването и за реализиране на няколко проекта. През март следващата година ще се проведе голям форум за водата, на който ще пристигнат и много фирми от Израел.

Шаул Камиса Раз проведе работна среща с във фирма "В и К" - Добрич и заяви, че има различни възможности и модели за сътрудничество.

Добруджа е район, който съответства на много райони в Израел по отношение на водните източници, каза дипломатът. Но тези 83 % загуба на вода са неприемливи, това е прекалено висок процент, допълни посланикът и поясни, че е необходимо да се направи всичко възможно, за да се понижат загубите на питейна течност до 5 %.

В Израел водните ресурси се управляват така, че да не се губи нито капка вода. Особено важни са методите за управление и контрол при потреблението на водата и събирането на вземанията, допълни дипломатът.

Управителят на водното дружество Юлиян Иванов съобщи, че очаква във фирмата да пристигнат експерти от Израел, с помощта на които да се предприемат ефективни мерки за подобряване на водоснабдяването в региона чрез въвеждане на съвременни технологии.