Обсъдиха конкурса за площад "Централен"

Пълна зала за дискусията

Площад „Централен“ е най-важният проект на този мандат и ще е една от оценките на управлението ни. Това обяви кметът на Пловдив Иван Тотев на провелото се снощи обсъждане на международния конкурс за проектиране на пространството около Военния клуб, Партийния дом, Пощата и Градската градина.

Заседателната зала на Общинския съвет бе препълнена от архитекти, археолози, общественици и граждани, които искаха да дадат своето мнение как трябва да изглежда площад „Централен“. Както отбеляза самият Иван Тотев, в залата имаше три пъти повече хора отколкото при обсъждането на бюджета на града за догодина, което се проведе на същото място преди това. „Това присъствие показва, че именно площадът ще даде много по-силен и дългосрочен отпечатък за града ни, отколкото един годишен бюджет“, заяви Тотев. Той бе категоричен, че ще се действа стъпка по стъпка и няма да се бърза, тъй като проектът ще определи облика на центъра на Пловдив за следващите поне 20-30 години.

По регламент на заданието международно жури ще избере трите най-добри проекта. От тях община Пловдив ще излъчи победителя, който ще го изпълни. В хода на дискусията се появиха мнения, че трябва изцяло журито да вземе решение кой да е победителят, но кметът Тотев бе категоричен, че възложителят в лицето на общината ще има решаващия глас. Според кмета, площадът е за всички граждани на Пловдив затова те също трябва да имат право на мнение. Градоначалникът бе категоричен, че няма да допусне осъществяването на проект, срещу който има негативни нагласи в обществото. Той увери присъстващите, че това е едва първото подобно обсъждане и ако трябва такива ще има по-често, като важното е да се стигне до взимането на правилно решение за облика на централната градска част. На дискусията стана ясно още, че трите избрани проекта ще получат като награда по 2000 лева, а крайният победител ще бъде премиран с още 8000 лева.

Конкурсът за площад „Централен“ е международен, открит и анонимен. Той ще бъде обявен през декември, а всички желаещи да се включат ще имат на разположение три месеца, за да представят своите идеи и да задават въпроси. От 1 до 10 март 2014 година е времето, когато да се подават проектите. В периода 15-16 март международното жури ще избере тримата финалисти, като трите проекта ще бъдат подложени на обществено обсъждане да 10 април. На следващия ден ще бъде обявен и окончателният победител.