Кметове се обединяват срещу исковете за собствеността на джамиите

В Стара Загора СДС обсъждат бюджет 2014

Кметове, чиито общини са засегнати със съдебни искове от Главно мюфтийство за възстановяване на собствеността върху джамии и други имоти, ще излязат с обща позиция през следващата седмица. Става въпрос за кметове от над 10 града в страната, сред които Стара Загора, Карлово, Пловдив, Кюстендил, Ямбол, Самоков, Враца, Монтана и др.

Това съобщи в Стара Загора кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Общата позиция на кметовете ще засяга и подготвяният законопроект за промени в Закона за вероизповеданията. Кабаиванов прогнозира, че ако този закон бъде прокаран, исковете ще станат между 1300 и 1500.

Според Кабаиванов няма доказано правоприемство между Мюсюлманското вероизповедание и вакъфските настоятелства, съществували от Освобождението до 1944 година. Той допълни, че тези имоти, за които претендира Мюсюлманското изповедание, са част от националната сигурност на България. Те принадлежат на всички, независимо от тяхното вероизповедание и етнос.

Вчера в Пловдив се е провела среща между кметовете на Стара Загора Живко Тодоров, на Карлово Емил Кабаиванов, на Пловдив Иван Тотев и заместник кметът на Кюстендил Росица Плачкова. На срещата е било обсъдено да се предприемат съвместни действия от ръководствата на засегнатите общини, допълни Емил Кабаиванов.

Заместник-председателят на СДС е в Стара Загора, където днес се провежда Национален съвет на СДС. Партията обсъжда становището си за Бюджет 2014г., забавянето на проектозакона за нов изборен кодекс и други актуални политически въпроси.