59 машини чистят общината през зимата

Мисия Бургас

30-11-2013, 17:40

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Никой не иска да чисти община Руен през зимата

Още при падането на първите минусови температури е разпоредено на фирмите да извършват оглед и обход на пътищата

Общо 59 машини са ангажирани със зимното почистване на територията на община Бургас, съобщи Галина Байчева, началник на Отдел "Управление при кризи и ОМП" в общината. За снегопочистването на град Бургас общината има подписани договорни отношения с фирма „Консорциум Титан” – Бургас.

Тя ще осъществява дейността по зимното поддържане с 38 специализирани машини и поддържа запас от материали : пясък – 160 т., сол – 50 т., отсевки – 20 т. и 250 т. луга. С фирма „Чистота” община Бургас има договор за зимното поддържане на общинската пътна мрежа, предаде радио "Фокус".

„Самата фирма с подизпълнители разполага с 21 специализирани машини като на критичните места сме разпоредили да бъдат натрупани депа с минерални материали. Техниката ще бъде ситуирана на определените бази като при възникнала необходимост ще бъдат пренасочвани от един район към друг.

Поддръжката на общинските пътища обхваща селата Драганово, Изворище, Брястовец, кварталите Банево, Ветрен, град Българово, селата Братово и Равнец, така че цялата тази общинска мрежа, понеже е в различни посоки, ние сме направили такова разпределение на техниката с цел да не се губи времето, когато машините трябва да почистят в най-отдалечения участък”, обясни Байчева. Фирмата също поддържа запас от материали : пясък – 150 т. , 60 т. сол, отсевки – 20 т. и 100 т. луга.

"При възникване обаче на усложнена зимна обстановка изпълнителите по договорите са длъжни да осигурят за своя сметка и допълнителна техника, ако се наложи, с които да обезпечават непрекъснато годното за експлоатация състояние на пътя. Имаме заповед на кмета на община Бургас, с която дежурните от двете фирми се задължават до 8 часа да предават информация на нашия дежурен телефон 84-15-60, с което да докладват къде е ситуирина техниката, какво са извършили, какви обходи са извършили през изминалото денонощие и ако са извършили зимно почистване, на кои точно места”, разясни Байчева.

По нейните думи, фирмите имат готовност за изпълнение на договорните си отношения по зимното поддържане. „Още при падането на първите минусови температури ние сме се разпоредили на фирмите да извършват оглед и обход на пътищата, ако е необходимо при ниски температури да се извършва обработка на пътищата”, категорична бе тя.
Общината следи ежедневните прогнози за времето, защото дългосрочните прогнози могат да не бъдат толкова точни, посочи Байчева. „Периодът, който ни очаква до събота и неделя, при нас този студен циклон е по-малко вероятен, валежи не се очакват. Имаме прогнозата и за месец декември, получаваме я също. Тогава се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата. Най-ниски температури могат да бъдат минус 15, до плюс 10 при нас като в началото на второто десетдневие на декември се очаква да прониква отново студен въздух и температурите чувствително да се понижават”, каза още тя.