Къде да лапаме на аванта догодина

Животът

30-11-2013, 21:30

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Календар за кулинарен туризъм

Традиционните чествания на храни и напитки в България се увеличават от година на година, а посещението на тези местни празници наистина си заслужава. Тук е част от календара на кулинарните празници в страната, отбелязан от infotourism.net.

Празник на киселото мляко и фестивал на млякото  в Разград  е ежегоден  - в средата или края на месец юли.

Празникът на киселото мляко в град Трън ежегодно се организира  също средата или края на месец юни. В близкото село Бели Извор е роден д-р Стамен Григоров, откривателят на lactobacillus bulgaricum (Grigorov) – бактерията, водеща да заквасването на българското кисело мляко. Музея на киселото мляко е в село Студени Извор.

Празникът на баницата логично се провежда в село Баница край Враца. Ежегоден е, в средата на месец май и включва конкурси за най-различни баници и много дегустации.На същата дата в селото се извършва и курбан, неотменна част от  българските кулинарни и културни традиции.

Празникът на зелника в село Бели Искър, община Самоков е  в края на юни. Чества се прословутия тук Рилски зелник ( чиято плънка тук е със спанак или киселец) със състезание за приготвяне на най-вкусен зелник.

Празник на суджука - град Горна Оряховица. Ежегодено в края на месец май се почита традицията на горнооряховския суджук. Могат да се опитат местни и други версии на суджука, има изложение на занаятчии, различни конкурси и фолклорна програма.

Празникът на фасула в село Смилян, край Смолян е ежегоден, в последния уикенд на месец ноември. Включва конкурси, веселие и ядене на няколко казана с чорба от прословутия бобен деликатес. Фасулът е запазена марка на селото според процедура пред българското Патентно ведомство.

Ежегодно през ноември месец в град Златарица се отбелязва празникът на туршията. По време на събитието гостите и жителите на града имат възможността да опитат уникални туршии от мушмули, земна ябълка, грозде и зеленчуци. Най-хубавото е, че всеки любопитен гост може да получи рецептата на всяка една туршия. Празникъ е традиция и се предава от поколение на поколение.

Празникът на черешата в Кюстендил се провежда през юни и включва изложба-базар на череши и черешови произведения, изложение на занаятчии и производители, конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало.

„Миден и рибен фест” в Каварна се провежда вече десет години в началото на септември и включва кулинарно шоу, дегустации, изложби, концерти и състезания.

Празник на зелето - село Петърч, община Костинброд, до София. Традиционен, ежегоден, в средата на ноември. Включва конкурси за най-оригинално ястие от зеле, за най-голяма зелка, за най-бързо рязане и ядене на зелева салата.

Празникът  на картофите се чества в гр. Клисура, община Карлово е ежегоден, в края на месец октомври. Тук се намира единственият по рода си в България Музей на картофа.

Празник на тиквата в град Севлиево се провежда около празника на града - 14 октомври.Включва дегустация на тиква и тиквени специалитети, кулинарна изложба, конкурси и тиквен пазар.

Празник на кайсията - град Тутракан, край Силистра. Ежегоден, в средата на месец юли.  Включва изложение на различни сортове кайсии, отглеждани в Община Тутракан и дегустации, игри за най-бързо ядене, хвърляне на кайсии, конкурси за най-красив карнавален костюм, за най-добра домашна кайсиева ракия, за най-вкусен кайсиев сладкиш.

Празник на динята - село Саламаново, Традиционен, ежегоден, в средата на август и включва конкурси за най-голяма и най-малка диня, ядене на диня и веселие.

Ден на динята – с. Петревене, община Луковит. Традиционен, ежегоден, през месец август.

Празници на виното - традиционни, повсеместни, ежегодни. На 1 и/или на 14 февруари - Трифоновден, по стар и/или нов обичай. Особено колоритен е празникът на 1 февруари в село Черниче, община Симитли, където е основана единствената Винена партия в България, а в местната църква е вградена частица от мощите на Свети Трифон Зарезан.

В Асеновград в началото на февруари е време за Празник на виното с народни борби - един от най-големите празници в Асеновград, свързан с лозаро-винарството. С този ден се поставя началото на пролетната обработка на лозята. До параклиса "Св. Трифон“могат да се видят т.нар. пехливански борби, придружени с тъпани.

Фестивалът на виното и културното наследство „Августиада“ в Стара Загора се провежда през октомври в сградата на Регионален исторически музей.Името на фестивала  е свързано името на града  от времето на римската епоха - Августа Траяна. От тогава датира и великолепната мозайка „Дионисиево шествие“ - уникална находка в прослава на Бога на виното и веселието. Форумът е съпроводен с богата семинарна, кулинарна и културна програма и дегустации.

Дефиле на младото вино - Стария Пловдив, Пловдив. Ежегоден в края на ноември. В няколко от музеите на стария град могат да се опитат новите вина на повечето от производителите в целия пловдивски и асеновградски винопроизводителен район.

Празник на сливата и троянската сливова ракия  в  Националното изложение на художествените занаяти и приложните изкуства в село Орешак, община Троян .Провежда се ежегодно в средата или края на месец септември.

Празник на ракията - село Белащица- традиционен, ежегоден, в началото на месец декември.

Фестивалът “Житената питка” – Стражица се организира по повод  Международният ден на хляба. Фестивалът носи името на приказката „Житената питка" на детският писател Ангел Каралийчев, роден в тук. Включва конкурси и изложение на хлебни изделия, както и състезание на кметове, който майсторски умения в хлебопроизводството и сладкарското изкуство.