Не губим дни от платения годишен отпуск

Животът

01-12-2013, 10:07

Автор:

Нели Нейкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Младежи на работа в Областна администрация

За останали дни, извън възможните 10 за прехвърляне в следващата година, важи двугодишна давност

До края на тази година работниците и служителите трябва да заявят в график периодите, в които ще ползват платения си годишен отпуск през 2014 год., а работодателите да утвърдят този график, припомнят от МТСП.

Лариса Тодорова, експерт в Дирекция "Трудово-правна" на министерството подчерта, че законодателят дава две възможности за отлагане на не повече от 10 дни в следващата календарна година от платения годишен отпуск. Единият вариант е от страна на работодателя и е по производствени причини. Втората възможност е с писмено заявление от страна на работника или служителя.

Съществува вероятност извън прехвърлените 10 дни да остава неизползван платен годишен отпуск. По думите на Тодорова, това са изключения, защото законът е предвидил възможност за работника, ако отпускът е бил заложен в графика и работодателят не му е разрешил ползването, работникът сам да определи кога ще използва дните. Ако при работодателя не е постъпвало искане за ползването на отпуск, то той би следвало да предостави едностранно тази възможност.

Ако се спазват разпоредбите на КТ, не би следвало да остават дни извън 10-те позволени, уточнява Тодорова и допълва, че ако все пак страните не са спазили закона и се е стигнало да има такива останали дни, се прилага правилото на двугодишната давност. Това означава, че отпускът може да се използва в рамките на 2 календарни години, считано от годината, от която е останал. Например, ако са останали неизползвани дни от отпуска за 2013г., извън 10-те разрешени за отлагане, то тези дни могат да се използват през 2014г. и/или 2015г.

Целта на закона е да се осигури ползването на платения годишен отпуск, без да се натрупват неизползвани дни, подчерта Тодорова.