Ресторантите, в които е най-трудно да си направите резервация

Свят

01-12-2013, 16:48

Автор:

Радослав Атанасов

Всичко от Автора

В най-ексклузивните ресторанти в света е трудно да си запазите маса, понякога трябва да направите това с няколко седмици напред, а в някои дори с година предварително! Вижте 10-те ресторанта в света, в които е най-трудно да запазите маса:

10. Schwa, Чикаго – 3 седмици предварително



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Предлага съвременна американска кухня. Собственост е на Майкъл Карлсън. Тук има места за едва 26 души. Ресторантът има една звезда Michelin. Няма сервитьори – храната се носи директно от кухнята. Меню с три блюда струва 55 долара, а тейстинг менюто с 10 ястия струва 110 долара. Дори да влезете и да няма клиенти, ако нямате резервация, ще ви помолят да си тръгнете. Клиентите се оплакват, че често в ресторанта не си вдигат телефона. Понякога отменят резервация на клиенти час и половина преди уречения час.

9. Sukiyabashi Jiro, Токио – един месец предварително


 

Jiro е известен като един от най-добрите майстори на суши в света. Ресторантът има 3 звезди Michelin. Тук има места едва за 10 души. Резервациите за вечеря започват от 7 часа и ако отмените резервацията, дължите глоба от около 150 долара. Да се направи резервация е трудно. Приемат се само такива, направени чрез хотел. Трябва ви и японски посредник, който да занесе лично капаро в ресторанта (от 200 долара). В момента ресторантът е напълно зает до края на 2013 година и се правят резервации най-рано за януари 2014 година.

8. Yam’Tcha, Париж – 1 месец предварително


 

Комбинира френска и китайска кухня. Има завидна селекция вина и чайове. Местата са само 20. Ресторантът има една звезда Michelin. Менюто с 4 блюда струва 60 евро на човек, а тейстинг меню с 6 блюда струва 135 долара. Чайовете се сервират за 10 евро допълнително. Не е задължително да имате резервация, но ресторантът е винаги пълен. Препоръчително е да се обадите месец предварително. Обикновено в първия петък на месеца се правят резервации за следващия месец. Тоест, ако искате маса за май 2014 година, трябва да се обадите не по-късно от 4 април 2014.

7. minibar на Хосе Андрес, Вашингтон – два месеца


Ресторантът миналата година бе разширен... от 6 на 12 места. Тейстинг менюто е с 20 блюда, които се сервират за около 2 часа. Храната се приготвя пред клиентите, докато те пият коктейли. Цената е 225 долара на човек. За резервация трябва да изпратите и-мейл с предпочитаните от вас дати и брой клиенти. Резервации се правят само от 6 до 6:30 и от 8:30 до 9 часа.

6. The French Laundry, Юнтвил, Калифорния – два месеца предварително


Сервира френска кухня. Собственик е Томас Келер. Има три звезди Michelin. От 2005 до 2008 година се считаше за най-добър ресторант в САЩ. Има 60 места. Тейстинг меню от 9 блюда струва 270 долара на човек. Може да резервирате по телефона или по и-мейл, но това трябва да бъде 2 месеца предварително. По телефона резервациите се правят след 1 часа следобед, но обикновено линията дава заето.

5. The Fat Duck, Брей, Великобритания – 2 месеца


 

Има три звезди Michelin и се намира в сграда от 16-и век. Тук сервират някои уникални неща като сладолед с вкус на яйце и бекон. Има места за 40 клиенти. Тейстинг менюто с 9 блюда струва 195 паунда. Работи от вторник до събота. Ако няма места за искания от вас ден, може да се запишете в списъка на чакащи и да се надявате да ви се обадят, ако някой отмени резервация.

4. Noma, Копемхаген, Дания – три месеца предварително


 

Има две звезди Michelin. Собственик е Клаус Майер, а главен готвач е Рене Редзепи. Вечеря тук може да струва около 400 евро на човек с вината. Резервациите започват на 6-и всеки месец, когато ресторантът получава около 20 000 обаждания.

3. El Celler de Can Roca, Джирона, Испания – 11 месеца предварително


 

Тази година ресторантът бе обявен за най-добрия в света. Преди това изискваше резервации 9 месеца предварително, но след като бе обявен за най-добър в света, това време се удължи с 2 месеца. Резервации се правят само по телефона, като обикновено е доста трудно да се свържете. Има капацитет 45 души.

2. Talula’s Table, Филаделфия – 1 година предварително


 

 

Ресторантът е само на 6 години, но вече е един от най-популярните в САЩ. Сервира само храна, приготвена с органични продукти. Меню с 5 блюда струва 50 долара. Резервацията се прави 1 година предварително. Може да разчитате на това да се отмени някоя резервация – това се случва често и се обявява на уеб страницата им.

1. Rao’s, Ню Йорк


Сервира италианска кухня от отварянето си през 1896 година. В момента собственик е Франк Пелегрино, чийто прякор е Франк „No”, тъй като това бил отговорът му, когато попитате за резервация. Вечеря струва около 100 долара на човек. Как се прави резервация? Звъните по телефона всеки ден, докато най-накрая не ви вдигнат, като няма гаранция кога ще стане това. Не се правят онлайн резервации. Тук често идват Уди Алън, Бил Клинтън и други важни особи. Плащането става предварително. Резервациите тук се правят за година - маса за 4 души може да струва между 1000 и 25 000 долара за година. Ресторантът прави резервация за хора без годишна такава рядко. В общи линии това е по-скоро частен клуб с годишно членство, отколкото ресторант.