Поход към демокрацията - ДС извън местната власт

В Стара Загора организират протест

Протест-митинг организират в социалните мрежи против заемането на ръководни постове на местно ниво от лица, обявени от Комисията по досиетата с принадлежност към Държавна сигурност. Протестът ще бъде мирен, ще се състои в понеделник, 2 декември от 14ч. в пространството на пешеходната зона на бул. "Цар Симеон Велики" № 107, пред сградата на община Стара Загора.

Провеждането на акцията цели изразяване на позиция, против заемането на ръководни постове на местно ниво от обявени за агенти на Държавна сигурност с Решение от 20.11.2013 г. на Комисията по досиетата. Разрешени използвани средства са лозунги, плакати и макети.

Протестните действия са мирни и няма да се толерира никаква форма на вандализъм и насилие, подчертават организаторите.

"Въпросът преди всичко е морален. Знаем, че лустрационните текстове и изнасянето на досиетата нямат ограничителен характер, а са по-скоро информативни. За мен е недопустимо хора, които са принадлежали към бившите структури на Държавна сигурност да заемат ръководни постове. Те са били под една или друга форма, под една или друга степен част от един реперсивен апарат, който е съсипал доста човешки съдби. Протестът е преди всичко за морални ценности. Не е политически.", коментира акцията организаторът й Славомир Славов, студент по психология. 

Той допълва, че е бил провокиран най-вече от досието на г-жа Иванка Сотирова, което стана ясно преди броени дни. "Но тук няма значение дали е тя или някой друг. Не протестирам против конкретната личност, а за самите морални принципи. Ключът към пряката демокрация е активността на гражданите. Те трябва да бъдат морален съдник на управляващите. Разчитам на хората, които държат на моралните принципи и справедливостта", допълни Славов.