Започва раздаването на храни за най-бедните

БЧК ще раздава пакети на най-нуждаещите се през декември

От днес БЧК започва да раздава вторият транш на храните за най-бедните. Това са всички правоимащи лица по Програмата “Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския Съюз”.

Програмата се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се прилага от Държавен фонд „Земеделие". Тази година правоимащите лица по програмата в областта са 11 762, от които 2547 в община Стара Загора.

Правоимащите са определени според Наредбата за условията и реда за разпределяне на храни от интервенционни запаси за най нуждаещи се лица. Помощ ще получат лицата, подпомагани с целеви помощи за отопление за последния отоплителен сезон, както и тези, на които е отказана такава помощ, но са с доход под определената линия на бедност за съответната година. Хранителна помощ се полага още на майки (осиновителки) с право на месечни помощи за отглеждане на дете до една година или добавка за отглеждане на дете с увреждания, семействата, получили през предходната календарна година еднократна целева помощ за покриване част от разходите в началото на учебната година, ветерани от войните и други нуждаещи се.

Хранителните продукти включват 5 пакета захар, 5 бутилки олио, 5 кутии пчелен мед, 2 пакета ориз, 2 пакета леща, 1 пакет зрял фасул, картофено пюре, конфитюр и вафли. Те се получават лично - срещу лична карта, или от упълномощен представител с нотариално заверено пълномощно, като копието на пълномощното остава в БЧК.

За правоимащи лица, с постоянен адрес в гр. Стара Загора каманията стартира от 2 декември, за кв. Лозенец пакетите ще се раздават във Временен пункт на ул.”Хаджи Димитър Асенов“ № 74, от понеделник до петък от 09:00 до 12:00 часа и от 13:00 до 15:00 часа. За всички останали правоимащи лица с постоянен адрес в град Стара Загора - във Временен пункт на бул.”Руски“ № 36 /бивш офис на Местни данъци и такси/ всеки работен ден от 09:00 до 12:00 часа и от 13:00 до 15:00 часа. В старозгорските села пунктовете са по кметства и раздаването започва от 6 до 15 янури 2014г.

В останалата част на областта времето и мястото за получаване на хранителни пакети за бедните са както следва: община Братя Даскалови - от 3 до 30 декември, община Гурково - от 5 до 14 декември, община Гълъбово - от 10 до 20 декември, община Казанлък - от 3 до 20 декември, община Мъглиж - от 6 до 13 декември, община Николаево - от 11 до 21 декември, община Опан - от 9 до 18 декември, община Павел баня - от 12 до 21 декември, община Раднево - от 4 до 16 декември и община Чирпан - от 3 до 16 декември.