Никулденска промоция : Цял шаран за 5 лв.

Парите

02-12-2013, 06:30

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Бургазлии обаче още не бързат да купуват

Цял шаран само за 5 лв. е специалната Никулденска промоция на бургаски търговци за идващия празник, показа репортерска проверка на Burgasutre.

Супер полезната пъстърва, богата на омега-3 мастни киселини, върви по 11 лв. Ципурата, която стандартно е между 12-14 лв. в момента се търгува за десетачка на промоция. Отстъпки има и при скумрията, която струва 4 лв. на оферта.

Бургазлии обаче все още повече гледат и проучват откъде може да се запасят най-изгодно за празничната трапеза, вместо да бързат да купуват. Опитни рибари пък отсега се стягат сами да осигурят вечерята на светлия празник. 

Според легендата за Свети Николай, повелителят на моретата се притекъл на помощ на бедстващи моряци и като запушил пробойна в лодката им с шаран, ги спасил от сигурна смърт.

Затова всяка година на празника му се принася в жертва шаран. Пече се традиционният рибник, освещават се обредни хлябове, а трапезата на бива да се вдига през целия ден, повеляват обичаите.

Люспите на шарана трябва да се чистят внимателно, да не падат на земята, предават легенди, свързани с Никулден.

Поверието носи, че ако някой ги настъпи, ще се разболее тежко. Костите на шарана пък пазели от уроки. Не бивало да се изхвърлят, а да се пуснат в река, заровят в земята или огън да ги изгори за семейно благополучие, разказват още народните вярвания.

В стари времена възрастните дори  пришивали тази от темето, която е във формата на кръст към шапките на децата, да ги пази от зли очи.