Посрещат бирниците с брадви

Най-доброто от печата

02-12-2013, 05:53

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Събирачите на борчове звънят между 7 и 21 ч, съобщение на входната врата също върши работа

Работата на съдия изпълнителите е като руска рулетка - никога не знаят дали длъжникът ще ги посрещне с мир, или ще извади брадва срещу тях. "Тези хора са прескочили много граници и вътрешни прегради, затова знаем, че трябва да сме готови на всичко, включително и на агресия. Когато човек е изпаднал в страшна нужда и е взел 1000-2000 лв. срещу убийствена лихва от 500-1000 лв. годишно, той може да е готов на всичко". Това разказва Петър Дошев, собственик на софийската колекторска фирма "Спетрака".
"Знам за случай в Банкя, където трима мои колеги отиват при длъжник. Той вади брадва и ги подгонва по двора. Други пък се крият в гората, трети сменят адреси. А четвърти, досущ като в книгите, си правят некролози, за да откажат събирачите на дългове", разказва Дошев. И разказва случай от практиката си. Потърсил длъжника - таксиметров шофьор, който живеел на един адрес с майка си. Бирникът първо поговорил с възрастната жена, после се свързал и с таксиджията. Той обаче се нахвърлил върху изпълнителя: "Нямаш право да идваш вкъщи! Записал съм на камери как заплашваш майка ми, ще ти пратя хора!"
"В повечето случаи казвам директно, че работя за процент от дълга и единствената ми цел е да го събера, а не да мъча хората. Имам случай с таксиметров шофьор - Александър Томов, живее в "Младост" 4. Уредихме на този човек да спре рекета на уличните лихвари, които му прибираха целия дневен оборот. Уредихме да изтегли кредит от финансова къща с нормални лихви", казва Дошев. Той е бивш полицай, във фирмата му също работят предимно бивши служители на МВР. Дошев и колегите му издирват адресите и телефоните на кредитополучателите. Ползват всички достъпни база данни като имотния регистър например.
Посещават на място длъжниците, обясняват им ситуацията и се опитват да направят погасителен план в зависимост от доходите им. Ако не ги открият, лепят съобщения на входната врата.
"Срамът, че съседите ще разберат за дълговете ти, е голям и кара хората да започнат да си плащат", твърди Дошев. 
Така действат предимно малките фирми. Те не изкупуват дългове от големите компании, например мобилните оператори, и не могат да водят дела срещу длъжниците. Големите като "Фронтекс" и "Кронос" имат кол центрове и звънят по телефона на длъжниците. 
Макар да няма законова база за дейността, колекторските фирми спазват правила. "Не мога да му съобщавам факти, които не отговарят на реалността, не мога да го търся извън времето от 7 часа сутринта до 21 часа вечер, освен ако работи нощни смени и сме се разбрали предварително, че мога да му звъня нощем на работното място", казва Петър Дошев, собственик на "Спетрака". Служителите му имат забрана да използват нецензурни думи, да заплашват със саморазправа, да се опитват да навлязат в личното пространство на длъжниците.
Най-важният метод е убеждението. "Когато тези хора видят, че срещу теб не стоят изроди, дошли да те ограбят, а нормални хора, които се опитват да си вършат работата, двете страни винаги намират диалог", казва бившият полицай.
Той твърди, че работата на подобни малки фирми като неговата е далеч по-ефективна от това да откупваш кредити срещу 10 на сто от номинала им. "Когато големите фирми видят, че този човек няма заплата, на която можеш да наложиш запор, няма имоти - тогава отписват кредита от портфейла си, за да повишат рейтинга си и да могат да теглят нови кредити", казва Петър Дошев.