Последният българин изчезва през март 2132 г.

Животът

02-12-2013, 11:22

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Ако демографската катастрофа в България продължава, през март 2132 г. последният останал българин у нас ще почине или ще напусне страната. Това разкри по време на днешната кръгла маса във Варна, организирана от Алианса за регионална справедливост, проф. Петър Иванов.
Заедно с други известни учени като проф. Владимир Чуков, доц. Марин Русев и представители на гражданското общество във Варна те обявиха, че ще създават групи за натиск за регионална справедливост.
Централизацията в България и фаворизирането на определени региони били една от причините за демографската криза. София е предпочитана за сметка на други градове. В столицата 58% от домакинствата имат поне един член, който да е на бюджетна заплата, каза още Петър Иванов, цитиран от chernomore.bg.
Децентрализацията на страната е разковничето на проблема. В България трябва да се оформят 6 региона. Всеки от тях да има областен управител, който да се избира пряко от хората, предложи на свой ред проф. Владимир Чуков.

Той иска 70-80% от събраните данъци да остават по региони. Те трябвало направо да контактуват с Брюксел. Подобен модел съществувал в Холандия, според Чуков. Премиерът на страната нека прави стратегията, а с тактиката да се занимава областният управител, предлага проф. Чуков.
С ¼ сме намалели за 20 години, вакуумът, който остава след напусналите, ще бъде заменен от чужденци, които ще се настанят у нас, твърди доц. Марин Русев от Геополитическото дружество. Той твърди, че 1/5 от населението на страната живее на 1% от територията, а именно в София, 52% от всички външни инвестиции са за столицата.