Започна раздаването на втория транш от интервенционните храни на ЕС

Имащите право са колкото и през първия транш - 13 563 души

Спокойно започна раздаването на втория транш от интервенционните хранителни запаси на ЕС, каза пред радио "Фокус"  областният секретар на БЧК Виолета Радева.

Пунктът на ул. "Оборище 95" в Бургас отвори в 9 ч. и за първия половин час 10 души са взели своите продукти. Радева обясни, че доброволци са създали специална организация като на всеки от правоимащите е даден номер, който съответства на реда му. Раздаването ще продължи до 15 януари, а имащите право са колкото и през първия транш - 13 563 души.

Те ще получат общо 9 продукта: ориз 2кг, 5кг захар, олио 5л, зрял фасул 1кг, леща 2кг, конфитюр 1кг, пчелен мед 2.5кг, вафли 900гр и картофено пюре 1 кг. "Онези, които не са си получили храните от първия траншп имат възможност сега да го направят.

За общинските пунктове поетапно по график сме стартирали зареждането с хранителните пакети и съответно тяхното получаване чрез общинските координатоири във всяка една община. Някои от хората на място ще получат храната си", обясни Радева.

При получаването на храните одобрените лица от Агенцията за социално подпомагане трябва да носят документ за самоличност. Храните се получават от БЧК с утвърден пакет документи от Държавен фонд "Земеделие", които документи се преглеждат от представител на БАБХ. Той издава констативен протокол, който доказва, че храната отговаря на утвърдените изисквания.