20-годишен юбилей отбелязва "Златен ритон"

Мисия Пловдив

02-12-2013, 16:17

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Над 100 български филмови продукции показват на фестивала

20-ото юбилейно издание на фестивала за българско документално и анимационно кино "Златен ритон" ще се проведе в Пловдив в периода 16-22 декември.

В конкурсната надпревара ще се включат 41 документални и 13 анимационни продукции. Общо 28 филма пък ще бъдат представени като част от информационната програма.

Тази година организаторите на фестивала са предвидили и три ретроспективни програми – 2 филма в памет на Рангел Вълчанов, 8 анимационни филма в памет на Пенчо Богданов, както и 13 филма, носители на голямата награда "Златен ритон" от първото издание на фестивала през 1975 г. досега.

Темите, вдъхновили авторите тази година, са социални и провокативни. Сред героите на филмовите ленти са загиналият при англо-американските бомбардировки над София летец Димитър Списаревски и разстреляният поет Никола Вапцаров. Животът на ромската общност в България, борбата за оцеляване на българите в условията на резки преходи от монархия през комунизъм до демокрация, обърканата съдба на голобърдците след Балканската война, трафикът на български жени и кое превръща България в една от малкото страни в ЕС, които са донори на деца за осиновяване в чужбина, са само част от темите, които интересуват българските документалисти.