"Хензел и Гретел" оживяват за Коледа

Животът

03-12-2013, 09:08

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Премиерното заглавие на Държавна опера Пловдив е сред емблематичните опери за деца

Госпожа Опера ще разкаже на децата музикалната приказка „Хензел и Гретел“  на 14 и 16 декември в Градски Дом на Културата.  Премиерното заглавие на Държавна опера Пловдив е сред емблематичните опери за деца, което се играе във всеки голям оперен театър в навечерието на Коледните празници.  Претворена в опера, любимата история от Братя Грим въздейства още по-дълбоко на малките зрители, както и на техните родители, като представя не само свят на фантазия, но и извор на непреходна мъдрост.

Действието на „Хензел и Гретел”  е изпълнено с  приключения, напрежение, перипетии и разбира се с танци и вълшебни молитви. Ангели, Вещици и Мишки вършат своите добри и лоши дела в мистична гора, а къщата на вещицата е във формата на изкусителна торта-замък, обградена от ограда от захарни курабийки. Звучи една от най-красивите молитви в музикалната литература. Всички – майки, бащи и деца, събрани около коледната елха, отправят пожелания за добрина и благополучие към своята публика.

Малките зрители ще се запознаят и с нов колоритен персонаж – Госпожа Опера, която ще ги придружава в действието на сцената, а в бъдеще ще ги запознава с редица любопитни факти за музиката.

Времетраенето на операта за деца „Хензел и Гретел” е малко над час, а билети вече се продават на касата  в Концертна зала.