Съдят задочно дирен за търговия с фалшиви пари

Крими

03-12-2013, 10:55

Снимка:

БНТ, архив

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разкриха домашна печатница за фалшиви пари

Подсъдимият Местан Мустафа не се яви в съдебната зала, но въпреки това бе даден ход на делото срещу него

Окръжният съд в Бургас даде ход на делото срещу 48-годишния Местан Мустафа от Бургас, въпреки неговото отсъствие по време на процеса. Той ще бъде съден задочно, бе решението на съдебния състав с председател Захарин Захариев. 

Подсъдимият е обвинен в това, че на 23 октомври 2010 г. е заловен с 10 000 фалшиви доларови банкноти.

Пред разследващите тогава Мустафа обяснил, че ги бил спечелил на комар. В хода на съдебното заседание днес обаче свидетелят Милен Атанасов, който е и приятел на подсъдимия обясни как двамата са закупили фалшиви пари от хора във Варна. 

Това станало след като грък на име Лефтерис Солорис, който имал магазин в Слънчев бряг бил поискал да се сдобие с неистинска валута. Според обвинението чужденецът смятал да върти бизнес с нея в собствената си страна. Той дал сумата от 6 хил. лв., които били достатъчни, за да закупи 50 хил. фалшиви американски долара, но когато му доставили парите не харесал изработката и взел само 25 хил. от тях. На другия ден по думите на Атанасов гъркът поискал още 15 хиляди, тъй като така и така си бил платил за тях. Така в подсъдимия останали 10 хил. долара. 

Местан Мустафа е осъждан и преди. Издирван е с Европейска заповед за арест. Установено е, че е търпял наказание в полски затвор, но след като бил условно освободен, не е намерен на посочения от него пред полските власти адрес.

Днес в съда обаче беше представляван от адвокат Живко Нейчев, който съобщи, че се чул с подзащитния си преди двайсетина дни. Местан е пуснат за общодържавно и международно издирване, но до този момент не е открит. 

Делото продължава с разпит на свидетели.