10 % по-малко субсидии - абсолютна наглост!

Животът

03-12-2013, 11:57

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Убедени са от „Република БГ“

На последното заседание на двете управляващи партии БСП и ДПС в Боровец, председателят на левицата Сергей Станишев излезе с дългоочакваната новина, че субсидиите на партиите ще бъдат намалени с „колосалните” 10 процента. Това било „израз на солидарност с българските граждани, които преживяват много лишения”.
Тази комбинация между пренебрежимо малко намаление на субсидията и бомбастичното изявление за солидарност със страдащите граждани, не е нищо друго освен израз на огромна наглост от страна на управляващите. Наглост спрямо пенсионерите, получаващи средно 4,50 лева върху мизерните си пенсии, наглост спрямо над половин милион българи, работещи на минимална заплата, които евентуалнно ще получат 30 лв. увеличение върху възнаграждението си, наглост спрямо стотиците хиляди учители и лекари, чудещи се как да избягат от държава, която не оценява по достойнство техния труд.
Тази наглост беше засилена допълнително от коалиционния партньор в управлението - председателя на ДПС Лютви Местан, който заяви, че пълното премахване на субсидиите би било краен популизъм, защото означава възраждане на обръча от фирми. И това изявление идва от председателя на това същото ДПС, чийто истински лидер Ахмед Доган, най-нагло призна пред цяла България, че партията му се финансира именно от тези обръчи от фирми, въпреки наличието на държавна субсидия, каквато ДПС винаги е получавало.
Нима при държавното финансиране на партиите в момента, не е публична тайна, че всички формации, участвали и участващи в управлението на страната, се издържат от т. нар. черни каси? Очевидно за това няма и няма да се намерят доказателства, нито ще се проведат съответните съдебни разследвания, което е само още едно потвърждение, че няма кой да разкъса връзката между партиите и финансиращите ги незаконно икономически субекти.
От тези изявления излиза, че господата Станишев и Местан нямат или се правят, че нямат никаква представа къде всъщност  е коренът на злото в порочната система за възпроизводство на политическото статукво в България. Не, господа, коренът на злото е именно във финансирането на огромни партийни апарати за пропаганда и агитация с оскъдните бюджетни пари на данъкоплатеца, недостигащи за пенсии, образование, здравеопазване, но щедро раздавани за партийни практики със съмнителна стойност.
Какво означава всъщност твърдението на Станишев, че „само с членски внос, най-голямата партия БСП не може да съществува”? Не е ли смисълът за съществуването на един политически субект в неговата идеология, платформа и ентусиазъм на членската маса, а не в платеното участие в партийни структури?! В продължение на почти четвърт век бедният български данъкоплатец финансира мастодонтски партийни структури, които се възпроизвеждат в политическото пространство с една-едничка цел - да продължават да получават държавни пари.
ПП „Република БГ”, е категорична, че радикалният удар върху корена на злото, е в премахването на държавната субсидия за политическите формации. Въпреки твърдението на Станишев, че „обществото иска да има публично финансиране на партиите”, с което той се опитва да оправдае държавната субсидия, ние смятаме, че няма проблем публичните средства да не са държавни. В Закона за политическите партии има описани достатъчно начини за издръжка на партийните формации извън държавната субсидия и всички те са законни и публични.