Живко Тодоров: Бюджет 2014 ще бъде активен

Мисия

03-12-2013, 12:18

Снимка:

община Стара Загора

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Предстои обществено обсъждане на бюджета за следващата година

Приоритет - облагородяване на града

Бюджет 2014 г. ще бъде активен, с ярко изразена инвестиционна програма, насочена към облагородяване на града. Приоритети и през следващата година ще бъдат европейските проекти – изграждането на депо за битови отпадъци, проекта за завършване на канализацията на града и интегрирания градски транспорт. Това каза по време на обществено обсъждане на проектобюджета за 2014 г. кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.
В пълен размер ще бъде финансиран проектът за превръщането на бившето кино „Ж. Диманов“ в Младежки кризисен център. Сградата в центъра на града ще бъде значително подобрена и ще остане за обществен оползване, наситена с младежки дейности, съобщи кметът. По думите му, търси се подходящо място за музей „Литературна Стара Загора”, ще бъдат заделени средства за пребазирането му, тъй като все още има съдебни спорове за Кинофотоклуба, обясни Живко Тодоров.
Като приоритетни инфраструктурни проекти, залегнали в Бюджет 2014 г., той посочи реконструкцията на проблемното в момента кръгово кръстовище до магазин “Била”, ремонт на улици  в кв. “Три чучура север”, изграждане на джобове за автобусите от градския транспорт на натоварените улици. Бул. “Цар Симеон Велики” ще бъде обновен в отсечката между улиците “Х. Д. Асенов” и “Жельо Диманов”. Живко Тодоров подчерта, че важен аспект в дейността на общината ще бъде подобряването на състоянието на междублоковите пространства, за което ще бъдат заделени около 2.5 млн. лв.
„Бюджетът ще бъде по-свит, няма да се разпускаме в излишни харчове. Дългосрочната перспектива за развитие на общината е зададена чрез проекта за техническа помощ. Европейските средства ни дават възможност да планираме занапред. Ще използваме „Проекта за техническа помощ“ към МРР в размер на 1,5 млн. лв.за проектиране, затова няма да се налага да даваме допълнително средства за поектиране през следващия програмен период“, каза още кметът.
Той акцентира на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие и Общинския план за развитие, които дават дългосрочна перспектива и обосновават насочването на усилията към краткосрочните проекит – депо за отпадъци, канализация и транспорт.
Бюджетната рамка за 2014 г. надхвърля 86 млн. лв. За сектора образование са предвидени 32 млн. лв., за здравеопазване – 5 млн. лв., за социално подпомагане – 8 млн. лв., за благоустройство, поддръжка на комунално стопанство, улично осветление, градски паркове и др. – 15 млн. лв., за култура, почивно дело и религиозни дейности – 5 млн. лв., за икономически дейности – 6 млн. лв. и др.
Около 3 млн. лв. от Националния доверителен екофонд ще бъдат привлечени за ремонти на 13-то ОУ „Г. Райчев“ и 4-та Детска градина. Със собствени средства ще бъде пребазирана детска ясла №2, а сградата, която е в тежко състояние, ще бъде съборена. Ще бъдат извършени ремонти на покриви, пропадания и пропуквания на сградите и на други детски заведения, стана ясно още по време на обсъждането.
Жителите на Стара Загора могат да продължават да отправят своите предложения за включване на различни дейности по облагородяване на града чрез електронната платформа http://estarazagora.info/, чрез писма до Общината, по електронен път, или чрез Центъра за услуги на гражданите до 15 декември.