Липсата на категоризация на заведенията няма да повлияе на качеството

Туризъм

03-12-2013, 12:37

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отпада категоризацията на заведенията

Промените ще са само облекчаващи, твърдят от туристическия бранш

Новите условия, които се очаква да бъдат въведени най-рано от лятото на следващата година в Закона за туризма няма да повлияят на качеството на туристическите услуги, казват представители на бранша от най-големия курротен комплекс – Слънчев бряг.

Според тях ако отпадне категоризацията на заведенията за хранене, ще се облекчи единствено една процедура, която до сега е генерирала приходи в общините.

"Това касае най-вече среден клас ресторанти, които и до сега предвид категоризацията си отговарят на нужните изисквания.

За туристите няма да има никаква разлика по отношение на качество, сигурност и хигиена. Тези критерии се следят от съответните служби, естествено тук не говорим за заведенията за хранене включени в световни вериги, но и при тях, тази категоризация, няма нищо общо с клас и звезди на ресторанта.

Това не влияе така, както би се отразило на категоризацията на хотелите, например", обясниха още ресторантьори от комплекса.

Категоризацията на самостоятелните заведения за хранене и развлечения ще отпадне, след изменение в Закона за туризма. Решението за премахване на категоризацията цели намаляне на административната тежест за бизнеса, както и към изискванията за разрешителните. Категоризацията до известна степен се дублирала с разрешителните, издавани от Агенцията по храните.