Млад бездомник и баба музикантка рамо до рамо за топло хапване

Мисия Пловдив

03-12-2013, 13:56

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Мари Панчева

Всичко от Автора

Акция "Храна за бездомните": Не е опашка за ядене, а човешки съдби! (СНИМКИ)

Акция "Храна за бездомните" е в ход. Всеки ден до края на декември в сградата на дирекция "Социално подпомагане" Пловдив хората в нужда ще могат да се заситят на топло.

Това е хубаво хапване за един ден, радва се 32-годишният Тодор. Млад съм, но така се случи, разказва мъжът. Без дом е, без работа е, но носи надеждата, че всичко ще се оправи.

Никой не е застрахован. Не винаги съм бил така. 10 години имах хубава работа в голяма фирма. Признавам, изгониха ме заради мен самия, споделя младият мъж.

Накрая стигнал до център за настаняване.

Големият ми проблем е, че съм без образование. Само средно. Сега редовно посещавам Бюрото по труда, подписвам се, нищо подходящо обаче не ми предлагат. Опитах и в "Градини и паркове", обаче за ромите работа има, за мен не. Сега търся, за да мога да кандидатствам за ведомствено жилище, надява се Тодор.

Баба Венета също бе сред първите, взели днешната дажба.

45-ти набор съм. Бях една на майка и баща, бяхме имотни... Музикант съм по професия. Цял живот съм била по участия в града,  по селата... Преживяхме какво ли не, кризи, политически превратности.... И сега – живея със 127 лева. Деля ги със сина ми. Една комшийка каза, че ще дават помощи. И срам не срам дойдох. Казват, че е за бездомните, но то аз и какво ли имам. Ще идвам всеки ден.

Акцията предизвика спонтанен интерес. Случайни минувачи, видели палетите с храни, се престрашиха да питат кой може да се възползва от помощта. Служители от "Градини и паркове", работещи на обект наблизо,  също решиха да се пробват, но не им се отвори парашута.

Акцията се прави от БЧК и Дирекция "Социално подпомагане" - Пловдив. Различна е от раздаването на храни от интервенционните запаси на ЕС. Ще продължи през целия месец декември от 13 до 17,30 часа в сградата на дирекцията на бул. "Руски" №13, ет.1. При нужда ще бъдат открити още няколко пункта.

БЧК осигурява средствата, Социално подпомагане открива нуждаещите се, поясни шефът на Социално подпомагане Надя Танева.

Традиционно през декември се очаква наплив на бездомници от региона. В момента на територията на Пловдив има близо 70 души без покрив над главата. През зимния период бройката скача двойно, коментираха от дирекцията.