Банка гони на улицата майка с 4 деца

Взела кредит 40 000 евро, искат й 107 000

45-годишната Анета Шаркова от Смолян започна подписка вчера в областния град срещу произвола на банките. Жената е многодетна майка с четири деца. Тя се жалва, че банка е искала да вземе единственото й жилище – апартамент в Смолян, и да остане на улицата с децата. Причината е кредит от 40 000 евро, по който закъсала с плащанията.

Жилището било обявено на търг по Коледа миналата година, но след нейни протести търгът е отменен и продължава да живее с децата си в него, пише smolyanpress.net. Цяла година текат преговори между банката и нея за схема за разсрочено плащане на кредита, но тя не е съгласна с условията, които й се предлагат – да плати общо 107 000 евро.

Подписката, която събира в Смолян, е обявена за слагане на край на порочните практики на банките и е част от национална кампания „Ангел Славчев – Граждански контрол“. Събирането й ще продължи до февруари 2014 г. С нея се искат 7 законови промени като създаване на закон за фалит на физически лица, промени в Гражданско процесуалния кодекс касаещи изваждането на съдебни изпълнителни листове от банките, забрана за такса за предсрочно погасяване след първите 12 вноски, закон за финансов омбудсман и създаване на пазарен референтен лихвен процент. Настоява се също за учредяване на ефективен регулаторен орган извън БНБ за регулиране на търговските практики на банките и другите финансови институции и защита на малките и средни фирми-кредитополучатели, еквивалентна на защитата на потребителите.