Норвежка скумрия измества шарана в Пловдив

Животът

03-12-2013, 17:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

В момента в супермаркетите се предлага основно замразена риба на промо цени

Замразена норвежка скумрия е на път да измести шарана за Никулден в Пловдив. В големите супермаркети една от най-разпространените риби се предлага на промоция за 3.89 лв на килограм. Достъпната цена изкушава купувачите, решили да не се харчат много. Българската пъстърва се търгува от 10 до 15 лв/кг., а вкусният охладен паламуд е с промо цена 13.09 лв/кг.

В момента в магазините все още се предлага основно замразена риба на промоционални цени.

Традиционният шаран тази година се очаква да бъде по-евтин с близо 50 ст. в сравнение с миналия Никулден. Заради свръхпроизводство на рибата пазарът вероятно ще се наводни за 6 декември и цената ще падне още, прогнозират продавачи.

По празника на рибаря през 2012 г. кило шаран се продаваше за 6,50 - 7 лв. , а очакваната стойност сега е до 6 лева.

Два дни преди празника пред рибните витрини няма опашки, видя репортер на Plovdivutre.bg. Явно пловдивчани ще  подготвят трапезата в последния момент, коментират търговци.

Инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА)  започнаха засилени проверки за нерегламентиран улов, продажба и превоз на риба в цялата страна.

Проверяват се водоеми, рибностопански обекти, пазари и магазини за продажба. Ще се гледат разрешителните за улов, произхода на рибата и декларации за първа продажба.

Масовите проверки ще продължат и в деня на празника.